Začala distribuce „Hradeckých štítů“, tedy ochranných pomůcek vyrobených na 3D tiskárnách

25. březen 2020 18:07

Nedostatek ochranných prostředků pro ordinující lékaře v době pandemie nového typu koronaviru zvedl v Česku nebývalou vlnu solidarity projevující se zejména hromadným šitím roušek. 

V Hradci Králové vedla situace k unikátnímu spojení hned pěti institucí a výrobě provizorních ochranných štítů na obličeje pro lékaře, zdravotníky nebo třeba pracovníky v sociálních službách. Vše za pomoci 3D tiskáren.

Čtěte také

„Jako Univerzita Hradec Králové jsme k pandemii přistupovali aktivně od začátku, a to zejména zapojením zhruba stovky našich studentů do dobrovolnických aktivit. Výroba ochranných štítů je tak dalším střípkem, na který jsem moc pyšný a kterým UHK pomáhá v regionu,“ přibližuje zapojení univerzity rektor Kamil Kuča.

Univerzita Hradec Králové byla jedním z iniciátorů vzniku facebookové skupiny „3D tiskem proti COVID-19“ a ve spolupráci s dalšími dobrovolníky začala koordinovat výrobu štítů na obličej.

V Hradci Králové začala distribuce štítů na obličej z 3D tiskáren

„I když štíty, které na 3D tiskárnách vyrobíme, chápeme jako určité nouzové řešení, věřím přesto, že v současné krizové situaci uplatnění najdou. Ostatně zájem Fakultní nemocnice Hradec Králové a dalších institucí to jen potvrzuje,“ pokračuje prorektorka UHK pro strategii a rozvoj Pavlína Springerová.

Výrobu ve spolupráci s univerzitou zajišťuje společnost Trilab, Deeplab, brněnská Industra a TECHNOLOGICKÉ CENTRUM Hradec Králové.

„Snažíme se dostat k lidem výrobky co nejrychleji, takže jsme zvolili postup 3D tisku ve firmě Trilab a kompletaci ve firmě Deeplab, jelikož obě firmy sídlí v královéhradeckém TECHNOLOGICKÉM CENTRU. V současné době tiskneme na 25 tiskárnách držáky pro štít z materiálu PETG (polyethylentereftalát glykol), který je dostatečně odolný a houževnatý. Dobrovolníci z UHK se starají o tisk a následnou kompletaci celého výrobku. Samotný tisk trvá méně než dvě hodiny, takže je dostatek času na přípravu dalších částí, jako například upínacích popruhů pro upevnění a kompletaci štítu. V současné době plánujeme třísměnný 24/7 provoz za pomoci dalších dobrovolníků z UHK a nasazení dalších tiskáren,“ popisuje výrobní proces doktor Richard Cimler, zakladatel společnosti Deeplab zároveň působící i na Přírodovědecké fakultě UHK.

autor: baj | zdroj: Univerzita Hradec Králové
Spustit audio

Související