Žabák. Rozluštění vraždy muže s žabím obličejem pomohla návštěva Michaila Gorbačova v Praze

Tělo zavražděného muže bylo nalezeno až po pěti dnech a oběť neměla kalhoty. Podezřelých mohly být desítky, protože mrtvého, kterému přezdívali Žabák, neměl nikdo rád. Kriminální případ v roce 1987 vyšetřovali přední kriminalisté poručík Ivan Smékal a major Jiří Markovič.

Účinkují: Pavel Batěk, Miroslav Táborský, Jakub Žáček, Ivan Řezáč, Miriam Kantorková, Michal Zelenka, Adam Ernest
Komentuje: Jiří Markovič, bývalý šéf pražského oddělení vražd
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 13. 3. 2019

Mrtvolu 62letého Quida Franka našla v jeho vinohradském bytě Marie Wagnerová, která za ním občas docházela jako pečovatelka. Bylo 5. ledna 1987.

Kam zmizely kalhoty?

Quido Frank byl známou postavou mezi pražskými veksláky a v dobách své největší slávy vlastnil první mercedes v Praze. Pak ale kvůli oční chorobě oslepl a několik let pobíral už jen důchod. Stal se z něj sociální případ – paranoidní alkoholik s agresivními sklony, který nenáviděl všechny a všechno.

Kriminalisté v zanedbaném bytě, který připomínal skladiště, nenarazili na nic, co by je přivedlo na sebemenší stopu. Největší záhadou bylo, kam zmizely kalhoty oběti. Mrtvola ležela na podlaze jen ve spodkách. Nikde v bytě žádné kalhoty nelezeny nebyly.

I kriminalisté mívají štěstí

Jedinou možnou stopou byl krvavý otisk dlaně na dveřích. Na Wagnerovou, která se stala hned hlavní podezřelou, byla ovšem příliš velká. Obrat v případu přinesl až 5. duben 1987, kdy do ČSSR přijel generální tajemník Komunistické strany SSSR a propagátor perestrojky Michail Gorbačov.

Všechny složky tehdejší Veřejné bezpečnosti měli pohotovost. Všude probíhaly kontroly. Při nich objevila jedna z hlídek na chodníku na Poděbradské ulici v Praze 9 stát dvě podezřelá opuštěná zavazadla…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související