Z Hradce Králové do Pardubic nejezdí vlaky, výluka potrvá dva měsíce. Spoje nahradily autobusy

10. říjen 2023 07:33

Na trati Hradcem Králové a Pardubicemi začala dvouměsíční výluka. Až do poloviny prosince budou všechny vlakové spoje nahrazeny autobusy. Důvodem je dostavba železničního mostu v Rosicích nad Labem. Podrobnosti o výluce zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Stavba mostu v Rosicích nad Labem nedaleko Pardubic je součástí zdvojkolejnění části trati do Hradce Králové. 140 metrů dlouhý obloukový most váží 1350 tun a je už víceméně hotový, zbývá už jen napojit koleje. Následně bude odborná firma instalovat trakční vedení. Kvůli tomu je nutná úplná výluka. První vlaky na nový most znovu vyjedou před Vánocemi.

Můžeš upřesnit, jak výluka omezuje cestující mezi Hradcem Králové a Pardubicemi?
Podrobné informace o výluce může každý dohledat na webových stránkách Českých drah.

Čtěte také

Já doplním, že výluka potrvá do 19. prosince a je nepřetržitá. Cestující musí počítat s tím, že výluka může způsobit zpoždění vlaků regionální dopravy. Nemělo by to být ale více než 10 minut. Co se týká přepravy kočárků, ta je zajištěna do vyčerpání kapacity autobusů náhradní dopravy.

Pokud jde o cestující na invalidním vozíku, tam je třeba přepravu s předstihem objednat na webu Českých drah a to samé platí i pro skupiny více než 20 lidí. Přepravu jízdních kol v autobusech náhradní dopravy České dráhy negarantují. Souběžně s výlukou mezi Hradcem a Pardubicemi nejezdí vlaky ani mezi Pardubicemi a Chrudimí.

Kde lidé najdou zastávky náhradní autobusové dopravy?
Vždy je to před staniční budovou nebo v její blízkosti.

Čtěte také

V Hradci Králové slouží pro nástup stanoviště F a pro výstup stanoviště I přímo před nádražím. V Opatovicích, Pohřebačce, Čeperce a Stéblové je to na obecních autobusových zastávkách.

V Pardubicích-Semtíně slouží zastávka městské hromadné dopravy, ale od 13. do 30. listopadu bude z důvodu uzavírky silničního mostu v Poděbradské ulici bez obsluhy. V Rosicích nad Labem mohou cestující využít zastávku ve dvoře vedle staniční budovy. A v Pardubicích, opět přímo před hlavním nádražím, slouží stanoviště číslo 6.

Jak se změní vlaková doprava mezi Hradcem Králové a Pardubicemi po dokončení oprav?
Správa železnic aktuálně pracuje na zdvojkolejnění úseku mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou.

Čtěte také

Ve stanici Pardubice-Rosice nad Labem jsou nová nástupiště a podchod. Dokončují se také opravy zastávky Pardubice-Semtín a cestujícím už slouží nová zastávka Stéblová obec, díky které mají lidé z vesnice kratší cestu na vlak. Všechna nástupiště jsou navíc bezbariérová.

Zmodernizované jsou i všechny přejezdy na trati. Po zavedení jednotného celoevropského zabezpečovacího systému budou vlaky jezdit po trati rychlostí 160 km/h. Cestování mezi Hradcem a Pardubicemi městy se tak zkrátí, teď trvá necelou půl hodinu. Výsledkem bude kompletní dvojkolejná trať z Pardubic do Opatovic nad Labem. Navazující úsek do Hradce Králové Správa železnic připravuje.

Spustit audio

Související