Výsledky referend: v okolí Dobříše se stavět nebude, hazardní hry v Kladně zůstanou

15. leden 2023 10:59
Zprávy

Obyvatelé Kladna a Dobříše rozhodovali v pátek a v sobotu nejen o možném budoucím prezidentovi, ale také v místních referendech. V Dobříši se vyjádřili proti zástavbě pozemků,  v Kladně naopak neodhlasovali zákaz hazardu. 

Referendum v Dobříši je platné a pro místní zastupitele závazné. Obyvatelé totiž na všechny tři otázky týkající se omezení výstavby ve městě odpověděli kladně. Plebiscitu se zúčastnilo 3688 z celkového počtu 6784 oprávněných voličů, tedy 54,36 procenta.

"Navrhovatelé a zástupci přípravného výboru docílili svého záměru, obyvatelé přišli v hojném počtu a hlasovali. Takže teď je na zastupitelích, aby změny, které byly odhlasované a jsou platné, propsali do změny územního plánu," řekl starosta Pavel Svoboda (za ODS a nezávislí). Vedení města s vypsáním referenda nesouhlasilo, podle Svobody je však potřeba výsledek respektovat.

"Obyvatelé se rozhodli, že takto to chtějí, a je na nás politicích, abychom respektovali vůli obyvatel," dodal.

Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo bez zbytečných odkladů schválilo změnu územního plánu, která v oblasti Brodce vyjme ze zastavitelných ploch parcely ve vlastnictví města s výjimkou pozemku, který je zařazen do plochy využitelné pro občanské vybavení. Kladně odpovědělo téměř 66 procent hlasujících, opačný postoj mělo 27 procent. Další otázka zjišťovala, zda má zastupitelstvo zachovat v územním plánu takzvané zásady etapizace, tedy zda se na dalších místech má začít stavět až poté, co bude zastavěno 85 procent plochy rozestavěných lokalit. V tomto případě odpovědělo kladně 68 procent hlasujících a záporně 25 procent. Poslední dotaz zjišťoval, zda má územní plán Dobříše vylučovat rozšíření možnosti zástavby v okolní krajině oproti současnému stavu v oblastech, které jsou k dnešnímu dni nezastavěným územím. Kladně odpovědělo 68 procent, záporně téměř čtvrtina hlasujících.

Zastupitelé v minulosti návrh na vyhlášení referenda neschválili. Svoboda už dříve uvedl, že tyto záležitosti řeší územní plán, a navržené otázky označil za nedostatečně srozumitelné. Navrhovatelé se však obrátili na Krajský soud v Praze, který dal jejich požadavku za pravdu. Město proti rozhodnutí podalo kasační stížnost, Nejvyšší správní soud ji ale zamítl.

V Kladně je referendum neplatné

Naopak referendum zaměřené na zákaz hazardu v Kladně neplatí kvůli nízké účasti - vyslovilo se v něm jen 27 procent voličů 

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) ve městě nejsou s hazardem problémy. V minulosti bylo na Kladně okolo 130 míst s provozem výherních hracích přístrojů, v uplynulých letech došlo k postupné regulaci. V roce 2020 umožnilo zastupitelstvo fungování 12 heren na přesně určených adresách. Město získává z hazardních her ročně do rozpočtu přibližně 100 milionů korun.

Iniciátorka a kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN) ocenila, že se pro zákaz hazardu vyslovilo přes 10.000 hlasujících. Podle ní nebylo hlasování ve všech místnostech stejně dostupné, někde chybělo dostatečné označení, jinde si lidé o lístky pro referendum museli vedle lístků pro prezidentské volby zvlášť říkat. O podání případných stížností zatím není rozhodnuto.

Referendum je ze zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů. 

autoři: Karolína Burdová , jum | zdroj: ČTK
Spustit audio