Výrobu v Setuze exekutoři nezastaví

16. listopad 2006

Potravinářská společnost Setuza bude i nadále vyrábět. Dohodlo se na tom vedení firmy s exekutory. Ti obsadili kanceláře podniku v Praze, Olomouci a Ústní nad Labem spolu s policisty už včera večer a některé zapečetili. Důvodem je rozhodnutí okresního soudu v Ústí nad Labem o exekuci na návrh vlády. Setuza totiž dluží státu čtyři miliardy korun.

Mluvčí Setuzy Marie Logrová upřesnila, které z kanceláří Setuzy už jsou zapečetěné: "Jedná se o některé z kanceláří v jednotlivých provozech v Olomouci a Ústí nad Labem a o celou centrálu v Praze. Já věřím tomu, že firma bude fungovat i nadále, tak, jak funguje. Zaměstnanci jsou na svých pracovištích, pracují, vyrábí se." Setuza tvrdí, že exekuce nemůže být prohlášena, protože o platnost pohledávky se vedou soudní spory, přesto ale bude vedení firmy s exekutory spolupracovat.

Obchodování s akciemi potravinářské společnosti Setuza na vedlejším trhu na dobu neurčitou přerušila ode dneška Burza cenných papírů Praha. S akciemi Setuzy už přerušil obchodování i mimoburzovní RM-Systém.

Návrh na exekuci majetku ústecké společnosti Setuza podal u okresního soudu v Ústí nad Labem stát. Ten vůči firmě drží zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. O jejím řešení formou zabavování majetku včera rozhodla vláda Mirka Topolánka. Má podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen kamufláží a původním vlastníkům, skupině kolem podnikatele Tomáše Pitra, umožnil zbavit se dluhu podniku vůči státu. Exekuci na majetek Setuzy zvažovala i vláda Jiřího Paroubka. Nakonec rozhodla, že miliardovou pohledávku prodá. Soutěž ale nakonec byla zrušena a kabinet nechal rozhodnutí na nové vládě Mirka Topolánka.

Podnikatel Tomáš Pitr Radiožurnálu řekl, že stát nemá právo spory až do definitivního verdiktu soudu řešit formou exekuce. Rozhodnutí vlády podle něj vážně ohrožuje chod celé společnosti. "Nevím, jaký to je důvod poslat do podniku exekutora, což ohrožuje jeho činnost, když stát nemá v ruce odsouzenou pohledávku a probíhá soudní spor. Prostě si to právně nedovedu představit," uvedl Pitr.

Setuza donedávna patřila skupině podnikatelů kolem podnikatele Tomáše Pitra a zavražděného Františka Mrázka. Na podzim ji získala manažerská společnost M.L. Moran. Podnikatel i zástupci firmy M.L. Moran doposud vždy odmítali, že by Setuza byla prodaná jen "na oko".

Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M.L. Moran, vidí za návrhem exekuce konkurenční podnikatelské skupiny. "V tuto chvíli chápu tento postup jako silně nestandardní, který vyvolává celou řadu otázek, kdo zatím stojí, a my se můžeme jenom domnívat, že to jsou nějaké podnikatelské lobbistické skupiny. Neměli jsme signály o rozhodnutí vlády, měli jsme pouze nějaký signál, že se chystá exekuce," řekl Šmejkal.

Severočeská Setuza vyrábí známé značky margarínů, olejů, mýdel a pracích prášků. Ještě před nedávným prodejem začali zástupci podniku tvrdit, že chtějí drogistickou výrobu utlumit a soustředit se zejména na lukrativní výrobu biopaliv.

autoři: mkp , mhr , luh , mam , lej
Spustit audio