Výkladní skříň socialismu existuje už od roku 1261. Slušovice mají letiště i dostihovou dráhu

O Slušovicích se hodně mluvilo ještě před třiceti lety. Od Zlína je vzdálené asi 15 km a vedla k němu čtyřproudá silnice.

Město Slušovice mělo na konci minulého století nálepku „výkladní skříň socialistického hospodářství“ nebo „slušovický zázrak“.

Není to tak dávno, tak věřím, že pamětníků je ještě hodně, a pro ty ostatní připomínám, že slavnou dobu tehdy ještě obce Slušovice odstartovala mimořádná prosperita tamního zemědělského družstva.

O úspěších firmy se mluvilo u nás i daleko za hranicemi republiky. Vedle družstva vzkvétala i obec samotná.

Výročí unikátní stavby. Baťův mrakodrap byl ve své době druhou nejvyšší budovou v Evropě, stavěl se jenom dva roky

Baťův mrakodrap byl otevřen před 80 lety

První z více než 2000 úředníků Baťova koncernu usedli v ještě rozestavěné budově v květnu 1938

Bombastickou investicí byla například výstavba dostihové dráhy na začátku 80. let. Areál určený pro rovinné a překážkové dostihy byl vybudovaný za půl roku. Jeho specialitou jsou klopené oblouky. Žádné jiné závodiště u nás je údajně nemá. K čemu je to dobré? Jako dostihový laik jsem se na to zeptala znalců a dozvěděla jsem se, že na takové dráze závodníci dosahují velmi dobrých časů. Jestli díky tomu padaly i rekordy, to už jsem nezjišťovala, ale o jednom vím, byl to rekord v návštěvnosti. V roce 1986 přijelo na dostihy do Slušovic téměř dvě stě tisíc diváků.

V témže roce přibyla Slušovicím ještě jedna rarita. Otevřeli tam nový obchodní dům. Pamatujete? Měl název Kvatro a obrovskou nabídku zboží. Do Slušovic se jezdilo jako na západ. Dnes už neexistuje, ale podle mě i tato etapa do historie města patří.

Jen tak mimochodem, první zmínka o Slušovicích je z roku 1261. Důkaz, že je to hodně stará obec. Do minulosti se ale vracet nebudu, řeknu vám raději, co byste při návštěvě Slušovic neměli minout. Za prohlídku určitě stojí kostel Narození sv. Jana Křtitele. Byl postavený na začátku 19. století a je uprostřed náměstí. Je to tedy dominanta města a zároveň i nejvýznamnější architektonická památka.

Slušovice mají i letiště, najdete ho na kopci Bílá Hlína. A obklopuje ho krásná příroda, Vizovické a Hostýnské vrchy.

Stačí vydat se po některé z turistických tras a dojdete na místa, odkud je krásný výhled na krajinu. To je lákadlo pro vyznavače pěší nebo cyklistické turistiky.

Spustit audio

Související