Volby v Jihočeském kraji vyhrálo hnutí ANO 2011. Druhá ODS získala stejný počet mandátů a bude usilovat o post hejtmana

3. říjen 2020

Zájem o krajské volby na jihu Čech byl letos vyšší, než před čtyřmi roky. Svůj hlas do volební urny vhodilo 39,5% oprávněných voličů. Do jihočeského krajského zastupitelstva nakonec lidé poslali 7 politických stran a hnutí a taky jednu koalici.

Druzí slavili

Špunty od šampaňského létaly po vyhlášení výsledků voleb vzduchem ve volebním štábu ODS. Stranu v Jihočeském kraji vedl bývalý ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády, lékař a podnikatel Martin Kuba. Za vítězným hnutím ANO zaostala jihočeská ODS o šest desetin procentního bodu a i druhé místo tak bylo důvodem k bujarým oslavám.

„Já to bezesporu jako druhou šanci cítím a cítím to i jako velký závazek,“ okomentoval výsledky Martin Kuba.

Čtěte také

Vítěz také, ale...

O poznání střízlivější atmosféra panovala v sobotu v podvečer v jihočeském volebním štábu hnutí ANO. Které volby sice vyhrálo, ale stejně jako ODS obsadí v 55 členném krajském zastupitelstvu stejný počet křesel jako druhá ODS.

„Chtěli jsme vyhrát, samozřejmě, ale chtěli jsme, aby to dopadlo tak, aby se dala sestavit pevná a smysluplná koalice. To první se povedlo, to druhé ne,“ upřesnil jihočeský lídr ANO František Konečný.

Martin Kuba a připustil, že možná je i koalice bez vítězného hnutí ANO. S ohledem na počet preferenčních hlasů bude ODS usilovat o post hejtmana. S tím se loučí Ivana Stráská z ČSSD, i když řadový post zastupitelky jí zůstane.

Hejtmanka odchází

„Byla bych ráda, kdyby nový hejtman respektoval, že zdravotnictví je jedno z nejúspěšnějších, že máme nastavenou velmi dobře sociální politiku, silnice,… Já věřím, že ta kontinuita, která vždycky byla, bude pokračovat,“ shrnula Ivana Stráská.

Do jihočeského krajského zastupitelstva poslali voliči i Piráty, koalici TOP 09 a KDU – ČSL, Starosty a nezávislé a Jihočechy 2012.

Na Strakonicku a části Jindřichohradecka lidé v pátek a v sobotu vybírali taky nové senátory. Na Strakonicku do druhého kole senátních voleb poslali Tomáše Fialu za ODS a Luboše Peterku za KDU – ČSL.

V pelhřimovském obvodě, který zasahuje právě i na Jindřichohradecko, se ve druhém kole senátních voleb potkají dosavadní senátor Milan Štěch z ČSSD a Jaroslav Chalupský za Svobodné.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si můžete pustit online nebo stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio

Související