Volby 2022: Kdo, koho a jak volí v komunálních i senátních volbách

9. září 2022 09:14

Lidé se do volebních místností vydají v pátek 23. a v sobotu 24. září 2022. Volit si budou nové obecní zastupitele, na Liberecku také zástupce do horní komory Parlamentu České republiky, tedy do Senátu. Podrobnosti o kandidátkách i termínech, do kdy bychom měli mít volební lístky, i jakým způsobem se v komunálních volbách hlasuje, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Volební lístky už se začaly roznášet. Kdo je ještě nedostal, může být klidný, posledním termínem, kdy by je lidé měli do schránek obdržet, je 20. září. Pokud je z nějakého důvodu neobdrží, mohou o hlasovací lístky do komunálních i senátních voleb požádat přímo ve volební místnosti. Seznam kandidátů je také na webu volby.cz, kde budou později zveřejněné také výsledky.

K volbám může jít každý občan České republiky, který alespoň druhý den konání voleb dosáhne plnoletosti a zároveň má v dané obci trvalé bydliště. Ve volební místnosti se musí prokázat platným občanským průkazem, nebo cestovním pasem, s prošlým dokladem volit nelze.

V komunálních volbách si nelze zařídit voličský průkaz a volit tak v jiném okrsku. Stejně tak není možné volit v komunálních volbách ze zahraničí přes zastupitelské úřady, jako například při parlamentních nebo prezidentských volbách.

Jak se volí v komunálních volbách

Každý volič tolik hlasů, kolik je členů v zastupitelstvu jeho obce. Může je dát jedné straně nebo hnutí. Může si ale také vybírat napříč stranami a uskupeními; to znamená, že si může zvolit jednu listinu, ale také zakřížkovat kandidáta z jiné listiny. Voliči si tak prakticky mohou poskládat vlastní zastupitelstvo z kandidátů, kterým dají důvěru, bez ohledu na to, z které strany jsou. Volič může zakřížkovat jen tolik kandidátů, kolik jich je členů zastupitelstva v jeho obvodě. Jinak bude volební lístek neplatný a hlasy propadnou.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio