Vladimíra Dvořáková: UJAK naše doporučení ignoroval. Není tam žádná záruka kvalitní výuky

27. říjen 2015

Ministerstvo školství neprodloužilo akreditaci speciální pedagogice na Univerzitě Jana Amose Komenského. V sobotu před ministerstvem protestovalo 400 studentů. Nechtějí dostudovat na českých veřejných školách, dostudování na Slovensku jim může být k ničemu. Stěžují si ale na správném místě?

„Je to, jako když si necháte postavit dům a při kolaudaci vám statik řekne, že se tam nastěhovat nesmíte, protože je postavený špatně. Je na vině statik?“ ptá se předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Protestům studentů se nediví. „Měly by být ale orientovány někam jinam.“

Akreditace se neuděluje na neurčito. „Na UJAK byla řada věcí, které asi jsou odstranitelné, ale největší problém byl neúměrný počet studentů.“ Na počet studentů musí být navázaný určitý počet pedagogů (kvůli vedení diplomových prací) a odpovídající možnosti praxe.

Neúnosný počet studentů

Už před rokem Akreditační komise školu upozorňovala na příliš velký počet studentů prvního ročníku. To jich bylo 450. Při neprodloužení akreditace to už bylo 900. „UJAK naše doporučení víceméně ignoroval. Tam nebyla žádná záruka, že bychom mohli zajistit kvalitu pod tímto vedením.“

Čtěte také

Podle Dvořákové by se teď (bývalí) studenti měli nejdřív podívat, jakou měli se školou smlouvu. Pokud nějakou vůbec měli. „Kdykoli na to přišlo slovo, vždycky bylo ticho.“ Škola má ale rozhodně ze zákona povinnost zajistit jim dostudování na své nebo jiné vysoké škole.

(Ne)možnost dostudování na Slovensku

„Předpokládám, že by to měla být česká vysoká škola. Ale právní názor tady není stejný.“ UJAK by totiž chtělo nechat studenty dostudovat na Slovensku. Prý by to vadit nemuselo, kdyby nešlo o studium pedagogiky: „Uznávání pedagogických pracovníků není automatické,“ varuje Dvořáková.

Podle nové smlouvy z března tohoto roku by studenti pro získání české kvalifikace museli potom projít správním řízením před ministerstvem školství. „Na Slovensku jsou navíc akreditace vázané na místo, kde mohou vyučovat.“ Slovenská vysoká škola tak pravděpodobně nemůže učit v Praze.

Studenti nechtějí další příjímačky

„Není mi jasné, proč studenti chtějí jezdit na Slovensko, když bylo dohodnuto, že se otevřou nějaká místa od letního semestru na českých veřejných vysokých školách.“ Studentům se ale nelíbí, že by museli totiž udělat přijímací zkoušky. „To je ze zákona,“ vysvětluje Dvořáková. „Popravdě řečeno ministerstvo podle zákona nemuselo udělat vůbec nic.“

Kauza Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK)

Je Akreditační komise připravena na soudní spory? Má UJAK možnost získat novou akreditaci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: kko , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio