Vláda zpřísnila pravidla pro pohyb „pendlerů“. Nově mohou odjet jen na tři týdny v kuse

26. březen 2020 11:15

Od 26. března platí nová pravidla pro ty, kdo jezdí za prací do Německa a do Rakouska. Nově mohou odjet jen na 21 dní v kuse. Po návratu pak musí na 14 dní do karantény.

Nařízení má pomoci zastavit šíření koronaviru. Podle policistů hlídkujících na státní hranici v Hoře svatého Šebestiána na Chomutovsku se snížil počet lidí, kteří od rána vycestovali za prací. Některým zajistil ubytování německý zaměstnavatel. Hotely a penziony v Sasku teď českým pendlerům nabízí výrazné slevy.

Policisté na hranicích evidují tzv. „pendlery“ do elektronické evidence. „Ten pendler musí mít například nějaké dokumenty o tom, kde pracuje. Musí z nich být jasné, že to je do 100 kilometrů. My ho potom zadáme do systému, a pokud nedodrží těch 21 dnů, tak mu to pendlerství zrušíme,“ popisuje policista Petr Gilar.

Jedním z pendlerů, kteří se rozhodli odjet na tři týdny do Německa, je Ladislav z Chomutovska. „Nechci přerušit kontakty, mám tam sociální pojištění, doktora, pracuji tam už několik let – byla by to škoda to všechno přerušit,“ dodává.

Saské hotely nabízejí českým „pendlerům“ levnější ubytování

Volných kapacit nabízejí hotely a penziony v Sasku pro české pendlery dostatek a za nižší ceny.

„Máme tady nějakých 1 400 hotelů, ubytoven a penzionů. Ty jsou v drtivé většině připravené na to, poskytnout ty ubytovací prostory pro české pendlery, a to ne za cenu obvyklou, ale za výrazně nižší,“ konstatuje Jiří Zahradník z Kontakntího centra pro sasko-českou hospodářskou spolupráci.

Nařízení, týkající se nejméně 21 dnů v kuse při práci v Rakousku a Německu, neplatí pro zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách nebo pro členy integrovaného záchranného systému.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související