VIDEO: Nevidomí v Liberci testovali novou navigaci Naviterier

5. červen 2018

Najít správnou cestu z místa na místo po Liberci, ale i v jiných městech, často není jednoduché ani pro zdravé chodce. Ti nevidomí a slabozrací jsou na tom mnohem hůř. Pomoct by jim mohla nová navigační aplikace Naviterier.

Pokud se do ulic zrakově hendikepovaní vydají sami a jdou mimo naučené trasy, jsou odkázáni většinou na hlasové pokyny zprostředkované mobilním telefonem.  Využít mohou službu Navigačního centra Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, které umožňuje zrakově postiženým samostatné cestování a pohyb v neznámém prostředí bez asistenta, nebo se mohou orientovat pomocí navigačních aplikací.

S navigacemi máme zkušenosti téměř všichni a tak víme, že jsou většinou nepřesné, a že se musíme spoléhat ještě na vlastní smysl pro orientaci. Jak se pohybovat pomocí navigace a dalších aplikací si mohla přímo v ulicích vyzkoušet šestice nevidomých díky libereckému Tyflocentru. To pozvalo nevidomého lektora z Navigačního centra SONS Zdeňka Bajtla a vývojáře Zdeňka Míkovce, který se podílí na nové navigační aplikaci Naviterier určené přímo pro nevidomé.

Rozdíly mezi běžnou a speciální aplikací byly patrné hned po vystoupení z autobusu na Šaldově náměstí. Tady Zdeněk Bajtl zadal do Google Maps vyhledání nedaleké pekárny v Palachově ulici. „A tady je výborná hláška, jděte na jihozápad po Husova směr na Jablonecká a my vlastně nevíme, kam to je. To třeba Naviterie řeší tak, že vás postaví zády k budově a jednoznačně vám řekne, jděte doleva nebo doprava,“ vysvětluje Bajtl a k zorientování se použije další aplikace jako kompas a BlindSquare.

Běžná navigace nerozeznává levou a pravou stranu ulice, ta nová nevidomým a slabozrakým ale přímo řekne, zda se mají vydat vlevo, nebo vpravo

Bezpečnější cesty po městě

Další rozdíl mezi navigacemi se ukazuje hned u přechodu. Běžná navigace nerozeznává levou a pravou stranu ulice, nechce po nás přejít přes vozovku a tramvajový pás, a tak sice docházíme na úroveň pekárny, ale na druhé straně širokého bulváru bez možnosti přejít. Speciální navigaci jsme vyzkoušeli na trase od základní umělecké školy k Divadlu F. X. Šaldy. „Tady si řeknete o další úsek a další a další, protože naše navigace tady zná každý přechod samostatně a bezpečně nás vede přes jednotlivé části vozovky,“ vysvětluje Zdeněk Míkovec u trojitého přechodu výhody speciální navigace.

Naviterier si v Liberci vyzkoušel nevidomý Pavel Mrázek. „Moc se mi to líbí, je to bezvadné. Byl bych rád, kdyby to bylo i v Liberci,“ říká Mrázek. K tomu, aby Naviterier mohl fungovat i v Liberci, potřebují vývojáři součinnost radnice kvůli dokonalému zmapování Liberce. „To už by město mělo mít v digitálních mapách, které bychom si vypůjčili a v ještě lepší kvalitě vrátili,“ dodává Míkovec.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.