Víc turistů, víc zásahů. Takovou sezónu letos očekávají vodní záchranáři na Lipně

14. červen 2020 10:05

Vodním záchranářům na Lipenské přehradě v posledních letech vzrostl počet zásahů. A náročnou sezónu očekávají i letos. Předpokládají, že domácí turisté budou letní dovolenou trávit převážně v Česku. Za pravdu jim dávají hoteliéři a ubytovatelé, kteří na léto hlásí plno.

„V poslední době jsou nejčastější zásahy k rybářům. Přecení své schopnosti a možnosti, vyjedou doprostřed Lipna a pak nejsou schopni se dostat zpátky, případně popíjejí alkohol a pak pod vlivem přepadnou do vody,“ popisuje záchranář Petr Michalík.

Největším nebezpečím na Lipně je podle něj změna počasí. „Déšť, vítr, tím pádem se zvednou vlny, fouká pokaždé z jiné strany. Nezkušený plavec nebo člověk na paddleboardu, pramičce pak není schopen se vlastními silami dostat na břeh,“ říká.

Stejně jako v mnoha jiných odvětvích, i lipenským záchranářům způsobil koronavirus určité finanční potíže. Část příjmů Vodní záchranné služby totiž tvoří kurzy první pomoci pro firmy, které zatím nebylo možné pořádat.

Čtěte také

I proto nadcházející letní sezónu vyhlíží s mírnými obavami. „Z hlediska materiálu i personálně jsme na tom dobře, ale počet výjezdů a s tím související provozní výdaje budou zřejmě zvýšené. Je tedy otázka, jak si s tím poradíme,“ říká vedoucí Milan Bukáček.

Přes léto se na základně vystřídá asi 30 dobrovolníků. Často jde o bývalé nebo aktivní vojáky, policisty, záchranáře a lékaře. „Sloužíme od června do začátku září, jsou tu vždy tři osoby, k tomu nám pomáhají studenti,“ uvádí Milan Bukáček.

Do budoucna ale volá po změně. V souvislosti s rozvojem lipenské infrastruktury i neustále rostoucím počtem rekreačních plavidel bude podle něj nutné, aby základna měla celoročně alespoň dva profesionály jako třeba Horská služba.

Spustit audio

Související