Víc turistů = víc odpadků. Některá horská města a obce v Krkonoších bojují s přibývajícím odpadem

10. říjen 2021 07:48

Pytle s různými odpadky, lahve, papírové obaly. To vše se povaluje u kontejnerů a popelnic v některých krkonošských městech a obcích. Čím víc turistů, tím je odpadu více. Technickým službám narůstá práce a rostou výdaje za svoz a likvidaci. Ve Špindlerově Mlýně by mohl pomoci sběrný dvůr, jehož stavba teď finišuje.

Čtěte také

„Komunální odpad se nám množí u přístřešků na tříděný odpad. A to zejména v neděli večer, v době, kdy ze Špindlerova Mlýna odjíždějí jednodenní nebo víkendoví turisté. A to v zimě i v létě," říká nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Pytle plné různého odpadu, krabice, lahve, plechovky. To vše se pak objevuje u kontejnerů.
„V letní nebo i zimní sezóně registrujeme zvýšené množství odpadků. To znamená, že je větší množství turistů a produkuje se daleko víc odpadků než v mezisezónním období."

Čtěte také

Pracovníci technických služeb tak mají mnohem víc práce s odvozem a likvidací odpadu.
„Minimálně za poslední dva roky registrujeme nárůst oprati předchozím rokům, co se týče odpadů, měsíčně finančně o 100 tisíc navíc jen za úklid a svoz odpadů po víkendech, které se nám objevují u přístřešků na tříděný odpad."

Ročně to tak pro město znamená téměř 1,5 milionu korun navíc.
„Jen proto, že se něco doklízí. Ale udělat to musíme, protože nechceme aby město po každém víkendu vypadalo jako na skládce."

Některá horská města a obce v Krkonoších bojují s přibývajícím odpadem (ilustrační foto)

Situaci má pomoci řešit sběrný dvůr

Sběrný dvůr má ve Špindlerově Mlýně vyrůst v nově budovaném areálu technických služeb. Jenže ten by měl podle současných pravidel sloužit pouze trvale žijícím obyvatelům města.

Čtěte také

„Což by samozřejmě byl ve Špindlerově Mlýně problém, protože trvale žijících obyvatel je tu poměrně málo. A potom je otázka smysluplnosti sběrného dvora. To znamená, že by se musely podmínky fungování nastavit tak, aby to vyřešilo problémy, se kterými se dnes potkáváme."

Odpad se v létě a v zimě hromadí také v nedalekém Vrchlabí.
„Hlavně je to na místech, kde jsou hnízda tříděných odpadů. Pokud je sezóna, tak to pociťujeme zejména po víkendech, ale průběžně celý rok je tam tento odpad odkládán," potvrzuje vedoucí vrchlabských technických služeb Jiří Prokopec.

Spustit audio

Související