Vedení aerolinek se s piloty stále nedohodlo

14. květen 2003

Protest pilotů ČSA stále není zažehnán. Letci se ani dnes nedohodli s vedením aerolinek na nové kolektivní smlouvě. Management společnosti nabízí jednu dohodu stejnou pro všechny zaměstnance. To se pilotům nelíbí, hlavně kvůli mzdovým požadavkům. Kolektivní smlouvu chtějí vlastní, a proto minulý týden zahájili protestní akci, která způsobuje zpoždění linek.

Už druhé setkání nespokojených letců s vedením ČSA nepřineslo žádný výsledek. ČSA. "My nemáme kam ustupovat, my jsme samostatnou smlouvu měli, všude je to zvykem kolem nás, v Evropské unii, ve Sky Teamu a vzhledem k tradici, která vznikla už i tady, chceme nadále samostatnou smlouvu," říká zástupce pilotů Radomil Kratochvíl.

Dnes se představitelé aerolinek s piloty dohodli na dalších schůzkách v následujících 14 dnech. Podle mluvčího ČSA Dana Plovajka ale vedení stále trvá na jedné kolektivní smlouvě pro všechny zaměstnance. "Jsme připraveni dát speciální paragrafy a články v rámci této jedné kolektivní smlouvy, které budou ošetřovat specifika této dané profese," sdělil mluvčí.

Další setkání se má uskutečnit v pondělí. Podle Radomila Kratochvíla budou protestní akce pokračovat minimálně dva týdny - během této doby ale rozhodně nedojde ke stávce. "Dáváme šanci sobě i vedení podniku k tomu, abychom během těch čtrnáctidenních rozhovorů dospěli k nějakému přijatelnému výsledku."

Na protestní akci doplácejí hlavně cestující - jen za dnešní den byla zpožděna polovina letadel, průměrně o 26 minut.

Piloti od minulé středy odmítají pracovat nad rámec svých povinností a například nastupovat do práce ještě před začátkem služby, aby linka nebyla zpožděná. Kromě samostatné kolektivní smlouvy také žádají po vedení ČSA, aby uhradilo posádkám letadel zdravotní pojištění při letech do oblastí blízkých válečnému konfliktu a zohlednilo nebezpečí nákazou SARS. Pro prosazení svých požadavků už dříve nevyloučili využití všech zákonných prostředků, včetně stávky.

autoři: heš , mta
Spustit audio