Večírek se zabíjačkou přináší řadu nástrah, třeba prejt ve výstřihu. Omeletky Haliny Pawlowské

28. květen 2022

Omeletky jsou dnes věnované oslavám všeho druhu. "Vím na sto procent, že jedním z nejdůležitějších programů je jídlo," prohlásila Halina Pawlowská. Prozradí, jaké nástrahy čekají na akcích, kde se konzumuje zabíjačka, a jak její syn 'zabodoval' na večírku. V Omeletkách uslyšíte povídku Na čumendu, kterou napsal posluchač Jiří Čutka. Halina Pawlowská přidá svoji povídku Nenechte se otrávit a prozradí recept na masové koule.

V roce 1990, kdy se u nás se společenskými událostmi začalo, se konzumovala hlavně šunka, sýr, uherák a pilo se bílé a červené víno. Pak přišla americká éra. Chroustaly se syrové mrkve, ředkvičky i žampióny. Chroustalo se tak nahlas, že se nikdo neslyšel. Pak přišly na řadu zabíjačky. 

Nejdřív prejt ve výstřihu, pak lžička v nose

Představte si, že stojíte na společenské akci, v levé ruce máte talířek s prejtem, chlebem a jitrnicí a v pravé vidličku, nůž a ubrousek. A co se stane? Ubrousek vám spadne na zem, skloníte se, prejt vám zajede do výstřihu a vidličkou si málem vypíchnete oko. Přesně tohle se mi stalo na večírku v Paláci kultury.

Můj přítel byl z toho tak rozrušený, že si poručil kávu, a sklonil se k hrnku tak vztekle, že si lžičkou prorazil nosní přepážku!

Syn na večírku 'zapad'

Kdysi jsem v televizi natáčela pořad V žitě. Několik let jsem mapovala nejrůznější společenské akce. Na jeden večírek jsem pozvala svého dvanáctiletého syna. Myslela jsem si o něm, že je třeskutě inteligentní, ve škole to taky říkali, a já chtěla svým zahraničním šéfům v médiích ukázat, jak je můj chlapeček chytrý, jak mluví skvěle anglicky a jak rozumí počítačům.

Pyšně jsem syna předvedla. Divně hrbil záda. V koutku úst měl slinu, špičky bot stavěl k sobě a trochu šišlal. Ruku podal jako leklá ryba ploutev. A když mu šéfové řekli: "How are you?" Tak houkl: "CO?!" Pochopila jsem. Na syna jsem ale začala řvát až doma. Řvala jsem: "Dělal jsi debila! Schválně jsi na tom večírku ze sebe dělal DEBILA!" A můj dvanáctiletý chlapeček se na mne sladce usmál a řekl: "Ale, že jsem zapad, co?!"

Místo na večírek výlet do garáže

Moje tetička, která žije v Německu, je známá až chorobnou zálibou ve všech společenských aktivitách. Kdykoli ji někdo někam pozve, může si být předem jistý nadšeným souhlasem. V rodině se traduje, jak jednoho odpoledne vyšel strýc z domu a usedl za volant jejich automobilu.

„Počkej!" zaječela teta a rychle zavolala na děti. Bleskově pročísla vlasy své dcery a synovi navlékla přes hlavu čistou mikinu. Pak popadla kabelku a všichni vyběhli ze dveří. Manžel jen beze slova pozoroval, jak nacpala děti na zadní sedadlo a celá udýchaná se posadila dopředu vedle něj. „Dobrý," prohlásila, celá rozjařená. „Jedeme také." Strýček nastartoval a zajel s autem do garáže.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související