Válka na Ukrajině je náročná i pro překladatele. S uprchlíky tráví většinu svého volného času

18. březen 2022 12:48

V Česku už je podle odhadů 270 tisíc uprchlíků, další stále přichází. Stále víc tak jsou potřeba překladatelé, kteří utečencům pomáhají se základními věcmi, například administrativou nebo třeba zajištěním práce.  

Čtěte také

„Já znám písničku." Ubytovna v Teplicích nad Metují. Zatímco malou ukrajinskou dívku zaujal redakční mikrofon a zpívá mi ukrajinskou melodii, její maminka kousek vedle u stolu řeší aktuální věci se svoji krajankou Halinou Jánskou.

Ta žije a podniká v Adršpachu, teď se ale naplno věnuje desítkám ukrajinských uprchlíků. „Ty lidi nemůžu nechat na holičkách."

Do Česka Halina přišla před dvaceti lety. V době míru, kdy neutíkala před kulkami ani bombardováním. „Válka nebyla, byl všude mír. A bylo mi i tak hodně těžko, cítila jsem úzkost. Takže se teď dovedu vžít do jejich situace, když oni jsou nuceni sem přijít."

Čtěte také

Halina teď spí málo. S uprchlíky v kontaktu denně, telefon ji zvoní i v noci. Je vyčerpaná fyzicky, ale hlavně psychicky. „Nemůžu spát, honí se mi hlavou spousta strašných věcí. Když slyším ty jejich příběhy, tak se mne to hrozně dotýká. Je to horší, než vy si tady všichni myslíte."

Dalším z překladatelů-dobrovolníků je i Mychajlo. Do Česka přišel před čtvrt stoletím, s manželkou žije v Praze v bytě 3+1. Po začátku války na Ukrajině v něm ubytovali pět svých příbuzných. Pomáhat se ale snaží i úplně cizím. „Těch lidí bylo každý den stále víc a víc. Tak jsem si řekl, když pomáhám rodině, tak pomohu i dalším lidem, protože oni opravdu pomoc potřebují."

Čtěte také

Mychajlo je teď v Praze jen když má v práci směnu. Před chvílí přivezl do Teplic nad Metují mladou maminku a její dva syny, tento týden už najezdil několik tisíc kilometrů. Třikrát už byl třeba v polské Wroclawi. „Pro uprchlíky. Běžně chodím do práce čtyři dny v týdnu, poslední týdny si ale beru soboty dovolenou. Potřebuji totiž na lidi utíkající před válkou čas."

Podobných nadšenců jsou momentálně v Královéhradeckém kraji desítky. Jak dlouho budou potřeba, to ukáže až čas.

Spustit audio

Související