Valentýn se dá prožít i v domově důchodců. Manželé Fojtíkovi z Havířova mají i po 53 letech svátek zamilovaných každý den

14. únor 2017

Jestli se dnes chystáte slavit Valentýna, měli byste zbystřit. Máme pro vás příběh dvojice důchodců, kteří svátek zamilovaných prožijí v domově pro seniory v Havířově. Manželé Fojtíkovi jsou spolu 53 let. Pětasedmdesátiletá paní Ludmila přišla kvůli cukrovce o obě nohy a tak musí mít specializovanou péči. Její manžel ani chvilku neváhal a přistěhoval se za ní.

„To byl ještě štramák, ale to on je pořád. Tady měl ještě plno vlasů, rozum nikde,“ směje se nad fotkami z mládí paní Ludmila. „Jak je to, taťko?“

„Jak jsme spolu začínali, tak spolu i skončíme. Tak je to,“ říká přesvědčeně pan Karel.

Když paní Ludmila přišla kvůli cukrovce o obě nohy, bylo jasné, že to doma nezvládnou. V Grand parku, specializovaném domově pro seniory, ji ale Karel Fojtík rozhodně nechtěl nechat samotnou. Celý život pracoval na šachtě a vydolovat z něj emoce je snad stejně těžké jako dobývání uhlí.

„Nenechám ji tady samotnou. Bylo mi jí líto. Viděl jsem, jak je smutná, když jdu pryč. A byli jsme tak sžití, že už jsme nemuseli ani mluvit. Každý vycítil, co ten druhý chce říct,“ vykládá pan Fojtík.

Listování ve fotoalbu

„Neuměla jsem si to bez něj představit. Byli jsme zvyklí na sebe. Tolik roků se o mne staral a stará se o mě pořád. Teď vím, že mě má fakt rád,“ přiznává paní Fojtíková.

Svou Ludmilu, která je upoutána na lůžko, tady myje, češe, čte pohádky a maže bolavé ruce.

Manželé Fojtíkovi na svatební fotografii

„Měl jsem dva záhony růží a každý den jsem jí nosil ze zahrádky kytičku,“ vzpomíná pan Karel.

„Teď je ta láska pěknější. Že jsme tak dlouho spolu a tak dlouho se staráme jeden o druhého,“ dodává paní Ludmila.

A zdá se, že svátek zamilovaných slaví tato dvojice seniorů každý den. „A víte, že ano? Že jsem zamilovaná do mého muže? Do mého starého Valentýna,“ uzavírá se smíchem.

autor: ada
Spustit audio