Václav Štech: Maloměstské tradice

Kniha Maloměstské tradice rozbouří hladinu poklidného městečka, které dlouho pátrá po jejím tajemném autorovi. Navíc zasáhne i do volebního klání a milostného vztahu dvou mladých lidí.

Nestárnoucí komedii Václava Štecha Maloměstské tradice vám nabídne k poslechu Český rozhlas 3 – Vltava v sobotu 12. února ve 14.00 hodin. Inscenace vznikla v koprodukci s Východočeským divadlem Pardubice v roce 2006.Václav Štech (1859–1947) byl posledním z trojlístku autorů: František Ferdinand Vamberk, Josef Štolba a Václav Štech, kteří ve svých hrách čerpali z maloměstské tematiky. Původním povoláním byl Václav Štech učitel. Velké zásluhy měl také jako organizátor kulturního života ve Slaném, kde dokonce sám režíroval a hrál. Psal prózu i hry, nejznámější z jeho komedií je nejspíš Třetí zvonění, které mělo před několika lety novou premiéru v Českém rozhlase.

Populární byla také Štechova školní komedie Habada a Jordán nebo Deskový statek, který po letech zapomenutí s úspěchem uvedl pražský Činoherní klub. Štechovu volební komedii David a Goliáš uvedlo zase pražské Národní divadlo.

Václav Štech proslul jako kritik provincionálních poměrů, které osobně dobře znal. Coby maloměstský satirik útočil ve svých textech na zkostnatělost, jalovost a úzkoprsost maloměstského prostředí. V líčení vad soudobé společnosti však nebyl tak docela nemilosrdný, z jeho textů je cítit, že má své postavy a postavičky upřímně rád.

Kariéru udělal Štech také jako divadelní ředitel, v letech 1909–1913 vedl Divadlo na Vinohradech, ale pak musel ustoupit progresivnější koncepci režiséra Karla Hugo Hilara. O tom později napsal knihu, kterou nazval Vinohradský případ. Maloměstské tradice nepatří k jeho nejznámějším dílům, ale ani v ní nechybí všechny charakteristické rysy maloměstského kritika a komediografa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.