V rybníčku Sochorov se hemží čolci velcí, obecní a horští. Nic je pod hladinou neruší

14. květen 2020

Skokani, rosnička, ropucha, ale především čolci, a to hned tři druhy, obývají rybníček a tůňky v přírodní památce Sochorov na Havlíčkobrodsku.

„Je to menší lesní rybníček, který je chráněný. Přírodní památka zde vznikla za účelem ochrany zvláště chráněných druhů,“ říká Jana Matrková z CHKO Žďárské vrchy.

Všechny druhy čolků z Vysočiny

„To nejvzácnější je výskyt všech tří druhů čolků, které na Vysočině máme. Je to čolek velký, který jak už název napovídá, je z nich největší, a málokde je tak silná populace jako tady. Spolu s ním se tady vyskytují i čolek obecný a čolek horský, kteří jsou velikostí asi poloviční,“ vysvětluje Jana Matrková.

Čolkům se na Sochorově daří proto, že v tomto chráněném rybníčku neprobíhá rybářské hospodaření, nepronásledují je ryby, mají tu prostor a čistou vodu.

Čolci samci jsou barevní, žabáci hluční

V jarním období je rozdíl mezi pohlavími u čolků zřetelný i pro laického pozorovatele. „Samičky jsou méně výrazné, méně barevné a nemají ploutevní lemy, samci se na tuto dobu rozmnožování vždycky vyfešákují,“ usmívá se ekoložka.

Obojživelníkům se v této přírodní památce daří obecně, žije tu několik druhů žab, kromě ropuchy obecné i zelení skokani, kteří se také snaží přilákat k sobě samičky žabím zpěvem. „Žabáci většinou lákají hlasem, takže slyšíme koncert samců zelených skokanů,“ dodává Jana Matrková.

Rybník je po opravě

Přírodní památka Sochorov prošla přes zimu opravou hráze a výpustního zařízení za peníze kraje a Evropské unie.

„I když to není příliš vidět, tak se rybník odbahňoval, byl hodně zarostlý vegetací, zhoršovala se kvalita vody, hráz byla v horším stavu a hrozily průsaky,“ uvádí Jana Matrková a doufá, že teď se bude obojživelníkům v rybníku žít ještě lépe, i když by bylo potřeba, aby se zvýšila hladina vody, která je na tuto roční dobu zatím velmi nízká.

Související