V Plasích představují tvorbu architekta Kaplického

15. září 2017

Málokteré architektonické dílo dokázalo vzbudit takovou vlnu emocí a debat, jako projekt nové Národní knihovny v Praze na Letné od Jana Kaplického. Nejen takzvaná chobotnice, ale i další zhruba padesátka jeho autorských modelů, je teď k vidění v Plasích na severním Plzeňsku.

Centrum stavitelského dědictví v Plasích na severním Plzeňsku otevřelo obnovenou expozici o architektu Janu Kaplickém. Už před dvěma lety tam vznikl kabinet Jana Kaplického věnovaný jeho životu a dílu. Teď u příležitosti architektových nedožitých osmdesátých narozenin se expozice rozšířila o nové exponáty.

„Teď se sem do Plas dostala kolekce těch nejvýznamnějších asi padesáti modelů staveb, které Jan Kaplický vytvořil. Jsou řazeny chronologicky podle toho, kdy byl zadán projekt nebo studie. Začínáme rokem 1985 a končíme hluboko v tomto tisíciletí," vysvětlil ředitel Muzea architektury a stavitelství Národního technického muzea Martin Ebel.

Mezi nejzajímavějšími modely nemůže chybět návrh Národní knihovny v Praze na Letné, ale je tam také řada staveb, které byly realizovány ve Velké Británii. To je například obchodní dům Selfridges v Birminghamu nebo plovoucí most Docklands v Londýně. Návštěvníci mohou vidět také slavné muzeum Enza Ferrariho, které stojí v Modeně. Všechny modely jsou z Nadačního fondu Kaplicky Centre.

Centrum stavitelského dědictví v Plasích na severním Plzeňsku otevřelo obnovenou expozici o architektu Janu Kaplickém


Kabinet Jana Kaplického s 50 původními autorskými modely si mohou zájemci prohlédnout v nejvyšším podlaží původní sladovny, které je upraveno na Galerii Valečka. Podrobnosti jsou k dispozici na adrese http://muzeum-plasy.cz/kaplicky.

Všechny Kaplického práce a dokumenty mají být v budoucnu přístupné

V Plasích je návštěvníkům přístupný studijní kabinet Jana Kaplického. Postupně tu vzniká také archiv, kde budou přístupné všechny projekty známého architekta. Podrobnosti o modelech i dalších exponátech mohou zájemci získat pomocí QR kódů, kterými jsou všechny předměty v expozici i v archivu opatřené.

„Tam máte veškeré informace, co je to za realizaci, jestli byla realizována a jestli získala nějakou cenu. Pokud přijde badatel a bude chtít zkoumat konkrétní dílo a skutečně se dotýkat originálů, tak je to možné. Sen, který se nám nepodařil v Praze zrealizovat, se zrealizoval tady v Plasích. Veškeré exponáty jsou na jednom místě pro badatele přístupné," shrnula prezidentka fondu Kaplicky Centre Eliška Kaplicky.

autoři: čer , sch
Spustit audio