V Litoboři odhalili památník obětem komunismu

22. září 2010

Malá vesnice Litoboř na Náchodsku leží v malebném údolí u lesa, žije poklidným tempem a rekreovat se sem jezdí mnoho chalupářů. Málokdo by hádal, že se v této obci odehrála jedna z největších tragédií, jejímž strůjcem byl komunistický totalitní režim. Na základě smyšlených obvinění zde v padesátých letech StB zatkla 18 lidí. Po vykonstruovaném procesu byli tři z nich popraveni, ostatní strávili desítky let ve vězení. Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík v Litoboři v sobotu odhalil památník, který bude utrpení těchto obětí komunismu připomínat. "Jsem rád, že se na oběti komunistického režimu nezapomíná a že na zbudování jejich pomníku v Litoboři mohl poskytnout finanční dar i Královéhradecký kraj. Tragédie, která se v této obci odehrála, patří k těm největším zločinům z dob totality," řekl hejtman Bradík.

Komunistická Státní bezpečnost (StB) rozjela v Litoboři akci s názvem "Teror Náchod", aby dala odstrašující příklad lidem z celého Náchodska. Za údajné napomáhání diverzantovi a na základě nepravdivých a nesmyslných obvinění se nakonec k soudu dostalo 18 lidí. V monstrprocesech v Náchodě a v Hradci Králové pak padly nesmírně tvrdé tresty. Jaroslav Lazar, Josef Řezníček a Josef Vít dostali trest smrti a byli popraveni v červnu 1952 v Praze na Pankráci. Ostatní odsouzení si odseděli desítky let v těch nejhorších kriminálech či byli nuceni pracovat v uranových dolech. Někteří po propuštění zemřeli na rakovinu.
"Sedláci v Litoboři nechtěli vstoupit do JZD, a tak na ně StB vymyslela tuto akci. Komunisté tím chtěli zlomit veškerý odpor proti kolektivizaci v okolí a otřást na Náchodsku lidmi na venkově i ve městech," uvedla historička Věra Vlčková, která události v Litoboři popsala ve zvláštní publikaci. Dodala, že se bohužel všechny okolnosti tohoto případu již pravděpodobně vysvětlit nepodaří. Za zločiny, které komunistický režim v Litoboři napáchal, nikdo nebyl hnán k odpovědnosti. Nyní již tehdejší soudci ani příslušníci StB nežijí. Oběti komunismu z Litoboře se dočkaly rehabilitace po revoluci 1989.

Spustit audio