V Královéhradeckém kraji podalo výpověď 308 lékařů

5. leden 2011

V Královéhradeckém kraji podalo ke konci loňského roku výpověď celkem 308 lékařů. Nejvíce lékařů, celkem 187, hodlá odejít ke konci února z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. V krajských nemocnicích podalo výpověď celkem 121 lékařů. Kraj i fakultní nemocnice připravují krizové scénáře pro jejich případný odchod. Dopad výzvy lékařských odborů "Děkujeme, odcházíme" zjišťovala redaktorka Jiřina Mužíková.

Odchod lékařů by podle něj znamenal útlum činností jednotlivých klinik, omezení operací či uzavření některých jednotek intenzivní péče.
V krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje pracuje 446 lékařů, výpověď podalo 121 z nich, což je necelá třetina z celkového počtu. Například Oblastní nemocnici v Náchodě podalo výpověď 57 lékařů, v Trutnově šest, v Jičíně 42, Rychnově nad Kněžnou 16 lékařů. V nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku nikdo výpověď nepodal.
Kampaň lékařských odborů požaduje, aby základní plat lékaře stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Ten v ČR ve třetím čtvrtletí podle ČSÚ dosáhl 23.655 korun. Nynější průměrný plat českého lékaře je i se službami a přesčasy zhruba 45.00 až 50.000 korun.

Spustit audio