V ČR začalo řádné digitální vysílání!

21. říjen 2005

Dnes, tedy 21. října 2005 ve 12:00 hodin, začal řádný provoz digitálního vysílání v České republice! Začala tak, podle prohlášení Miroslava Semeráda, marketingového ředitele Českých radiokomunikací, nová éra elektronických médií. České radiokomunikace (ČRa) tak zahájily digitální DVB-T vysílání a posluchači si mohou naladit čtyři televizní programy ČT1, ČT2, ČT 24 a TV Nova a rozhlasové stranice Český rozhlas 2 - Praha, Český rozhlas 3 - Vltava, ČRo Leonardo, ČRo D-Dur a Rádio Česko.

DVB-T signál tak je od dnešního dne šířen ze dvou vysílačů Praha-město a Cukrák, během 4 měsíců začne vysílání v Brně a Ostravě (po dobu 10 dnů, tj. do 4.11.2005, si můžeme také řádné digitální vysílání naladit v Brně, tedy po dobu konání veletrhu Invex). Cílovým stavem je pokrytí DVB-T signálem 97% obyvatel ČR, dnes si nás tedy může naladit na 13,5 % území České republiky 19% obyvatel, což představuje 1,93 mil. lidí.

Posluchači spuštěním digitálního vysílání získají širší nabídku stanic proti klasickým rozhlasovým vlnám. Programovou skladbu posilují stanice dosud dostupné pouze na internetu, Rádio Česko poskytuje zpravodajský servis, Leonardo populárně naučné a vědecko-populární programy a stanice D-dur klasickou hudbu. "Zahájení digitálního vysílání je epochální krok bezmála srovnatelný se zahájením rozhlasového vysílání před 82 lety. Rozvoj této technologie je proto, spolu s rozšířením sítě zahraničních zpravodajů, regionálního vysílání a posílením programových složek, jednou z důležitých oblastí pokroku a vývoje Českého rozhlasu," řekl dnes generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

Tato významná událost znamená, podle ČRa, změnu českého mediálního trhu, dá se očekávat příchod nových televizních a rozhlasových formátů, změna reklamního trhu, rozpad "demasifikace" trhu. "Digitalizace dnešním dnem vstupuje i do našich domovů a dává tak možnost vzniku zcela nových technologií," řekl Miroslav Semerád z ČRa.

Mapa pokrytí digitálním signálem (Praha)

K příjmu DVB-T vysílání je zapotřebí zvláštní zařízení, tzv. set top box. Pro kvalitní poslech rozhlasových programů je vhodné propojit set top box s jiným reprodukčním systémem. V budoucnu Český rozhlas předpokládá rozšíření provozu v systému DVB-T a T-DAB.

Podrobnosti o digitálním vysílání Českého rozhlasu najdete na našich speciálních stránkách Digitální vysílání nebo na internetových stránkách Českých radiokomunikací.

Poslechnout si můžete i rozhovor Jana Křeliny s vedoucím projektu digitalizace Českého rozhlasu Ing. Pavlem Balíčkem, který jsme vysílali pondělním v Dobrém jitru:

autor: lup
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.