Ústí nad Orlicí chce vyřešit živelné parkování u vlakového nádraží

21. srpen 2023 07:33

Město Ústí nad Orlicí chce vyřešit živelné parkování u vlakového nádraží, s Českými drahami (ČD) jedná o převodu pozemků. Chce tam zpevnit plochy, aby auta nestála na trávě nebo v dešti na blátě.

„Ukázalo se, že parkovací místa jsou nedostatečná. Auta parkují také na nezpevněné ploše podél silnice, což je pozemek Českých drah. Chceme, aby nám dráhy umožnily upravit pozemek nebo nám ho převedly se závazkem, že tam uděláme parkovací plochu například formou vsakovacích dlaždic,“ řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Parkování na zeleni / na blátě

I když na nádraží jezdí MHD, někteří lidé dávají přednost jízdě autem. Nádraží je v okrajové části města a z některých lokalit to mají lidé daleko. Před nádražím je asi pět desítek parkovacích míst, oficiální parkovací místa jsou často obsazená, proto řidiči využívají k parkování také pozemky souběžné s příjezdovou komunikací, které patří Českým drahám.

V Ústí nad Orlicí chtějí vyřešit živelné parkování u nádraží, pozemek ale patří Českým drahám

„Je to problém z pohledu městské policie, protože někteří občané poukazují na to, že se tam povoluje stání na zeleni a že to policie nepokutuje. Samozřejmě když prší, řidiči vystupují z auta do bláta,“ dodal Hájek. Město tak chce živelné parkování zlegalizovat a zlepšit komfort parkování. Víc míst tam úpravami nevznikne.

České dráhy na převod pozemků zatím nepřistoupily. „Dostali jsme od Českých drah odpověď, abychom si pozemek odkoupili celý včetně přilehlých komunikací, což pro nás není akceptovatelné. Možná to bude běh na dlouhou trať. Jednám s nimi, ať nám udělí souhlas k úpravě pozemků, abychom ji mohli udělat legálně,“ řekl Hájek. Nová výpravní budova je v Ústí nad Orlicí od roku 2014, vznikla po modernizaci železničního uzlu. K tomu aktivisté zachránili starou výpravní budovu z 19. století, která patří k nejstarším v Česku. Původně byla určená k demolici.

autor: pta
Spustit audio

Související