Ústí nad Labem chce odkoupit sídlo Drog out klubu, ale bez služeb pro závislé

23. duben 2024 09:29

Ústí nad Labem plánuje odkoupit současnou budovu Kožního sanatoria ve Velké Hradební. Nákup objektu za 20 milionů korun už projednali radní, teď ho ještě musí schválit zastupitelé. Budovu chce město bez dosavadních nájemníků, tedy Drog out klubu. Nové místo pro sociální a zdravotní služby závislým ale klub nemá.

„S námi samozřejmě nikdo nejednal. O tom, že bychom si měli najít nějaké nové působiště, jsem věděla z nějakých předešlých jednání, ale až takhle natvrdo, že město má zájem tenhle dům koupit bez nájemních vztahů, to jsem se dozvěděla až z médií,“ vysvětluje ředitelka Drog out klubu Radka Kobližková.

Drog out poskytuje služby 1000 lidem ročně

Klub funguje v budově, kde je i kožní sanatorium, 20 let a ročně má víc než 1000 klientů. Nejde přitom jen o drogově závislé.

„Poskytujeme adiktologické služby jako jedni z mála tady, je tady kontaktní centrum, terénní program, adiktologická ambulance – jedna je přitom pro děti, to tady nemá obdoby. Ti klienti nemají kam jít, kdybychom byli zrušení,“ shrnuje Kobližková.

Vedení města chce budovu koupit za 20 milionů korun. Rozhodla o tom rada. Nezařazená náměstkyně Věra Nechybová teď opět zopakovala, že objekt chce bez současných nájemníků. „Budeme trvat na tom, aby byly veškeré smluvní vztahy ukončeny a my jsme budovu bez jakýchkoli závazků nabyli,“ uvedla Nechybová.

Podle vedení města se po konci Drog out situace nezhorší

Důvodem je podle ní pohyb závislých kolem Drog out klubu. Zrušení služeb podle ní situaci nezhorší. „Závislí tam docházejí pro terapii nebo pro výměnu injekčních stříkaček, ta situace tam teď opravdu není příznivá. Dochází k řadě stížnosti místních obyvatel, i těch, jejichž děti navštěvují naše předškolní zařízení. Rodiče se obávají o bezpečnost. Neumím teď říct, jestli se situace zlepší, ale určitě se nezhorší,“ dodala Nechybová.

Takové vyjádření ředitelka Radka Kobližková odmítá. „My žádné uživatele drog nevyrábíme – nemůžeme za to, jak to v centru města vypadá. Jestli je to nějaký impulz, že se město rozhodlo tu situaci ve městě řešit, že my zmizíme a lavičky už nebudou plné bezdomovců s pivem? Nemám zdání,“ shrnula ředitelka Drog out klubu Radka Kobližková

Drog out klub se teď podle ní snaží najít objekt, kam by se mohlo přesunout. Problémem je ale počet zaměstnanců a zachování dostupnosti služeb. O odkupu dosavadního sídla mají zastupitelé rozhodnout v červnu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související