Uspěl by v současnosti Hitler? Šaldovo divadlo uvede inscenaci o nebezpečí populismu nazvanou Už je tady zas!

5. duben 2024 10:36

Inscenaci Už je tady zas! v pátek 5. dubna v premiéře uvede liberecké Šaldovo divadlo. Tragikomedie o nebezpečí populismu je založená na fiktivní situaci, kdy se v současném Berlíně probudí někdejší vůdce nacistického Německa Adolf Hitler. 

Hitler v současné době

V jádru hry sice stojí jednoduchá fiktivní modelová situace, inscenace ale poukazuje na velká nebezpečí, která číhají na současnou západoevropskou společnost.

Co kdyby se v současnosti probudil Hitler? O tom je nová inscenace Už je tady zas! v libereckém Malém divadle

„Ta hra není tolik o Hitlerovi jako daleko více o dnešní demokratické společnosti. Poukazuje na to, jak ty modely demokratické mohou selhávat v momentě, kdy se postaví do čela jakékoli strany někdo, kdo hlásá zjevné nesmysly, ale dělá to způsobem velice populistickým. A z člověka, ze kterého mají původně všichni legraci, tak se najednou stane v uvozovkách osobnost a veličina, která může proniknout i do nejvyšších vrstev politiky,“ přiblížil dramaturg Šaldova divadla Jiří Janků.

Hořká politická satira na demokracii naprosto bezbranné vůči demagogům nejhrubšího zrna byla původně napsaná jako román, později byla převedená do filmové i divadelní podoby. Šaldovo divadlo si vybralo dramatizaci Matěje Balcara.

Pohled režiséra inscenace

„Hitler je naprosto ikonická postava, ikonické monstrum. A teď jak to udělat, aby fungoval v nějaké grotesce a aby zároveň to mrazilo na těch místech, kde to mrazit má, a aby to zároveň lidi bavilo,“ představil své pojetí režisér Zdeněk Bartoš. Inscenace se pohybuje na tenké hranici mezi satirou, mrazením v zátylku i lehkým úsměvem.

Hlavní roli Adolfa Hitlera v inscenaci libereckého Malého divadla Už je tady zas ztvárnil Zdeněk Kupka

„Pohrává si s tou myšlenkou, jakými kanály, kdyby Hitler žil dneska a říkal všechny svoje názory úplně jako tehdy ve 30. letech, tak jakými komunikačními kanály by se mohl zase dostat k uším velkého počtu lidí a získat zase nějaké následovníky,“ uvedl režisér s tím, že sice jde jen o fikci, ale inscenace ukazuje problém, který se nás stále bytostně týká.

„To vidíme kolem sebe, že se neustále ve veřejném prostoru, na sociálních sítích a tak, že se přikládá pod kotel. A to ten Hitler dělal. On přesně věděl, jak vyprovokovat a jak přikládat pod kotel strachu, rozmíšek a nespokojenosti. A tímto způsobem se dostal k moci,“ doplnil Zdeněk Bartoš.

Pohled herce hlavní role

„Samozřejmě tomu předcházelo sledování nějakých dokumentárních záběrů, jeho projevů. My, obyčejní lidé, máme o něm povědomí jenom z těch jeho projevů, kde divoce gestikuluje, takže máme o něm vlastně jenom představu. Myslím, že minimálně v té první části inscenace se budeme snažit splnit tu diváckou představu o něm. Až pak se do toho budou vměstnávat takové prvky současného člověka, který se přerodí v monstrum podobné současným diktátorům,“ nastínil herec Zdeněk Kupka, který Adolfa Hitlera v inscenaci ztvárnil.

Minimalistická scéna

Momentka z generálky inscenace Už je tady zas! na malé scéně libereckého Šaldova divadla

Scéna od Pavla Kodedy je minimalistická, má tak pomoci ještě více vtáhnout diváka do světa inscenace. „Jak jsem říkal, že to je nerealistická nebo fikční groteska, tak abychom to ještě jako trošičku zcizili, aby lidé měli pocit, že jsou právě přítomni třeba i nějakému televiznímu vysílání, že jsou prostě v kotli Michaely Jílkové, nebo že prostě jsou přítomni tomu, co se tam děje. Proto jsme zvolili arénu a zároveň velmi minimalistickou jednoduchou scénu,“ dokončil režisér.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související