Univerzita obrany buduje v Hradci Králové nové vědeckovýzkumné laboratoře. Poslouží nejen vojákům

25. březen 2023 08:16

Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové bude mít za dva roky nové vědeckovýzkumné laboratoře. S přístavbou šestipatrového objektu v Třebešské ulici škola začala loni na podzim, nyní pozvaní hosté stvrdili zahájení stavby slavnostním poklepem na základní kámen. 

„To, co tady před sebou vidíme, jsou v podstatě hotové základové konstrukce nové budovy,“ popisuje staveniště Jan Hehejík ze společnosti Metrostav, provádějící stavbu. „Před námi ještě zůstává suterén, kde se budeme muset poprat s podzemní vodou.

Čtěte také

Investorem stavby je Ministerstvo obrany. Za posledních 35 let jde o největší jednorázovou investici do objektů Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Cílem je soustředit veškerou činnost fakulty do jednoho areálu.

Pokračuje rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. „Myslím si, že nám to opravdu pomůže v dalším rozvoji. A k získávání mladých, šikovných lidí, kteří budou mít zájem k nám přijít a pracovat v tomto prostředí.

Fakulta vojenského zdravotnictví sídlící v Hradci Králové se zaměřuje na vojensko-odbornou výuku urgentní medicíny, medicínu katastrof a ochranu proti chemickým, biologickým a nukleárním hrozbám.

Pokračuje děkan fakulty Roman Chlíbek. „To budou naše nejmodernější laboratoře. My máme ty nejrealističtější a dosažitelné nejvyšší stupně biologické ochrany v těch laboratořích biologických, a to je další bonus. Takže je to kombinace biologických agend, radiobiologického pracoviště a výzkumného vivária pro malá i velká laboratorní zvířata.

Laboratoře i vivárium, což je prostor simulující pro zvířata co možná nejpřirozenější prostředí, umožní vzdělávání studentů i dalších hradeckých vysokých škol.

Čtěte také

Vítá to primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK. „Myslím si, že je to další zkvalitnění vědecké akademické infrastruktury. A vidím to, jako další krok k rozvoji města jako skutečně univerzitního, skvělého a excelentního centra.

Její slova doplňuje ještě děkan Roman Chlíbek. „My už nyní spolupracujeme. Řada výzkumných projektů, ať už fakultní nemocnice, lékařské fakulty nebo farmaceutické fakulty běží částečně vždy i na našem viváriu. Takže předpokládáme, že se zapojíme a nabídneme možnost, aby všichni ostatní tu možnost tam měli, protože už doteď jsme to využívali, ale ty prostory byly zcela nevyhovující.

Stavba přijde na 333 milionů korun, vybavení potom na dalších 50 až 80 milionů. S otevřením se počítá na jaře roku 2025.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související