Univerzita Karlova buduje v Hradci Králové lékařský kampus. Půjde o výjimečné centrum vzdělávání

9. březen 2024

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Rusko a Čína uvažují o umístění jaderné elektrárny na Měsíci, uvedl šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Jurij Borisov. Harmonogram pro tento ambiciózní plán je podle něj stanoven na první polovinu následující dekády. Jaderná energie by totiž podle něj mohla zajistit dostatek energie pro budoucí lunární osady, na rozdíl od energie solární. Borisov hovořil také o možné konstrukci kosmické lodi s jaderným pohonem. Všechny technické otázky se podle něj podařilo vyřešit, kromě toho, jak jaderný reaktor chladit.

Univerzita Karlova oficiálně zahájila v Hradci Králové výstavbu dvou budov pro lékařskou a farmaceutickou fakultu za více než sedm miliard korun. Po dokončení kampusu v roce 2026 půjde o výjimečné centrum vzdělávání a výzkumu v lékařství a farmacii v Česku. Bude mít přímé napojením na klinickou praxi ve Fakultní nemocnicí Hradec Králové a na Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, které leží v těsném sousedství budovaného kampusu. Jde aktuálně o největší investici Univerzity Karlovy. Stavební práce na kampusu začaly loni v létě.

Čtěte také

Společný tým egyptských a amerických archeologů odkryl v lokalitě poblíž města Mínjá horní část rozměrné sochy faraona Ramese II. Spodní část této skulptury byla objevena před téměř sto lety. Horní část sochy z vápence měří 3,8 metru a zobrazuje sedícího faraona s dvojitou korunou, faraonskou čelenkou a symbolem královské kobry na hlavě. Dohromady socha měří sedm metrů. Archeologové novou část sochy očistili a chystají se vymodelovat, jak by oba díly mohly být sesazeny dohromady.

Do blízkosti Slunce se po 70 letech vrátila kometa 12P/Pons-Brooks, kterou lze do poloviny dubna pozorovat malými dalekohledy na tmavé obloze daleko od měst a amatérsky fotografovat. Kometa je známá svými častými zjasněními, které způsobují výbuchy v jejím tělese. Možná se tak rozsvítí natolik, že ji bude možné sledovat i pouhýma očima. Po obloze projde souhvězdími Andromedy, Ryb a Berana. 

Čtěte také

Zlepšit ozařování pacientů s nádory v lebce by mohlo české zařízení. „Jsou to změny polohy v řádu několika milimetrů. Velmi nás zajímají i oblasti, kde naopak k pohybu nedochází vůbec, případně jsou menší než se v současnosti předpokládá,“ uvedla Mária Martišíková z Německého centra pro výzkum rakoviny. Umožní to podle ní zmenšit ozářený objem tkáně. „Tím ušetříme zdravou tkáň a redukujeme nežádoucí účinky radioterapie. Také budeme moci aplikovat vyšší dávky záření do nádoru. Dávka do zdravé tkáně se totiž bude držet pod akceptovatelnou hranicí,“ dodala.

Vědci zkoušejí energeticky využít čistírenské kaly spolu s odpadem z restauracíRůst cen energií vede čistírny odpadních vod k posilování energetické soběstačnosti, například prostřednictvím solárních panelů. Alternativní přístup testují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Zaměřili se na společnou fermentaci odpadních kalů a gastroodpadu, při které získávají bioplyn. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související