Újezdeček u Teplic má 270 obecních bytů. O bydlení v nich je zájem i mezi Tepličany

11. únor 2021 11:10

Zatímco Teplice prakticky všechny městské byty už před lety rozprodaly, v sousedním Újezdečku většina lidí bydlí právě v obecním bytě. Obec s 900 obyvateli jich vlastní 270.

Jde o dědictví po předchozích samosprávách, které bytové domy neprivatizovaly. Ani současné vedení prodej bytů neplánuje. Zájem o bydlení v nich mají i někteří Tepličané.

Obec své bytové domy postupně opraví

„Paneláky tady vznikly jako bydlení pro zaměstnance bývalých Krušnohorských strojíren. Minulé vedení za svou 24letou působnost postavilo tyto dva domy, a pak tady ty klasické domy, ty stavěli továrníci, co jim patřily sklárny,“ vysvětluje starosta Květoslav Koutník z hnutí Pro lepší Újezdeček. Přitom na fotografické mapě ukazuje na všechny obecní domy.

„My se chceme chovat podobně jako bytová družstva – že ten zisk investujeme zpět do těch bytů. Teď třeba máme schválenou dotaci na ty panelákové baráky, takže budeme ty dva paneláky zateplovat,“ dodává Koutník.

Podle rozpočtu zateplení těchto domů přijde na zhruba 16 milionů korun, z toho 4 miliony by měla pokrýt dotace.

Obec se stará o blaho nájemníků

Samotné byty obec opravuje při výměně nájemníků. „Obec do toho samozřejmě musí investovat, aby ten byt dala do nějakého stavu. Je to zatěžující, ale zatím se toho určitě zbavovat nebudeme. Je to tady zatím stále tak nastavené, že se obec stará o blaho nájemníků,“ vysvětluje místostarostka Pavlína Fišerová z hnutí Pro lepší Újezdeček.

Seznam volných bytů obec zveřejňuje

O přidělení bytu rozhoduje bytová komise, která hodnotí daná kritéria.

„Samozřejmě komise upřednostňuje místní. Také pak to, jestli mají děti, jsou schopni platit nájem, a tak dále,“ dodává Fišerová.

Mnoho žádostí dorazí ze sousedních Teplic, kde je bytová politika odlišná. Město naprostou většinu svých bytů privatizovalo.

Aktuálně má podle Jaroslavy Krpešové z bytové správy teplické radnice 353 bytů. O přidělení rozhoduje rada města.

Spustit audio

Související