Udělat ovečku ze šišek nebo číst budoucnost z včelího vosku. Skanzen ve Vysokém Chlumci ožil tradicemi našich předků

15. prosinec 2023 18:00

Skanzen ve Vysokém Chlumci na Příbramsku připravil pestrý vánoční program. Celý víkend (16. a 17. 12.) tam návštěvníky čekají ukázky tradičních řemesel a také historici, kteří budou vyprávět o zvycích našich předků. Zájem o jejich příběhy je velký, jak se přesvědčila přímo ve skanzenu reportérka Věra Hájková.

Ve svátečně nazdobených světnicích chalup skanzenu si dospělí i děti mohou zkusit tradiční lidová řemesla i dovednosti, a seznámit se s lidovými zvyky zimního období.

Děti v jedné světnici právě z kynutého těsta vyrábějí postavičky, různé čerty a další. Byl i tohle typický vánoční zvyk našich předků? „Ano, dělávali to asi od 18. století, kdy se sem tento recept dostal z Německa a Holandska. Je to z takového ošizeného vánočkového těsta,“ přibližuje pekařka Zdeňka Votavová.

Na dalším stanovišti si mohou návštěvníci vyrobit ovečky ze šišek, jinde zase něco bublá na kamnech v modrém smaltovaném hrnci. „Tam je včelí vosk a ten se lije do studené vody, jako se teď leje olovo. Ale dřív se používal právě včelí vosk. Podle toho, co z toho vznikne, tak se určuje, co člověka čeká,“ popisuje další pracovnice muzea.“

Návštěvnicí, kteří o víkendu 16. a 17. prosince do skanzenu ve Vysokém Chlumci dorazí, uvidí i klasickou vánoční výzdobu, která bývala ve starých chalupách, jednou z takových typických byl například vrkoč. A kromě zvyků našich předků představí své umění i řezbáři, tkadleny, přadleny a připravené je i pečení vánoček a perníků.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio