Události spojené koronavirem mapuje unikátní online výstava deseti prestižních fotografů

21. květen 2020

Je jich deset a jejich snímky určitě dobře znáte, protože pracují pro prestižní média. A teď si jejich práci a pohledy na události spojené s koronavirem můžete prohlédnout i z pohodlí svého domova. Ostravští fotografové totiž vytvořili ojedinělou internetovou galerii.

Jak vás napadlo uspořádat online výstavu?

S kolegy fotografy se u různých událostí potkáváme denně a stejně tak tomu bylo i u vyhlášení nouzového stavu. Všem nám bylo jasno, že téma koronaviru je velice silné a zásadní. Postupem času jsme si říkali, že by bylo dobré udělat výstavu našich fotografií. Ale věděli jsme, že to bude složité, a že v galeriích ty fotky kvůli restrikcím uvidí málo lidí. Tak jsme založili internetovou stránku, poprosili fotografy, aby nahráli snímky i s popisky. Tak to celé začalo.

Kteří fotografové se přidali?

S kolegou jsme oslovili deset ostravských fotografů, kteří pracují pro velké mediální domy, nebo pro agenturu ČTK – jako je Jaroslav Ožana, který tam fotografuje s Petrem Sznapkou a Vladimírem Pryčkem. Dále máme kolegy, kteří fotí pro MF Dnes – to je Adolf Horsinka a Alexandr Satinský. A já s kolegy Lukášem Stonem a Pavlem Netoličkou fotíme pro regionální mutaci Deníku. Ještě jsme oslovili Martina Straku a Jiřího Zerzoně, kteří také fotí pro velká média.

Unikátní on-line výstavu najdete na adrese ostravapressphoto.cz. Právě tam uvidíte snímky deseti ostravských fotografů, kteří vám tak ukáží svůj pohled na události spojené s koronavirem.

Kolik fotek bude k vidění?

Každý fotograf měl možnost prezentovat pět fotografií, takže na internetu je dohromady k vidění 50 snímků na téma koronavirus v Moravskoslezském kraji.

Jde o jednorázovou záležitost, anebo třeba přemýšlíte nad tím, že byste podobnou online výstavu zopakovali i u jiných mimořádných událostí?

Určitě se nejedná o jednorázovou záležitost. Do budoucna plánujeme zveřejňovat více našich fotografií na internetu. Sejdeme se, řekneme si téma nebo konkrétní akci, ze které bychom chtěli fotografie umístit na web. Chceme reportážní fotografii lidem více přiblížit.

Spustit audio