U kostela lebka, nad cyklostezkou letící postavy. Výstava Umění ve městě se rozrůstá i do krajiny

9. červenec 2018

Už měsíc zdobí sochy, objekty a umělecké instalace uličky, náměstí a zákoutí několika jihočeských měst. Festival Umění ve městě se ale vydal i do krajiny. Sochy najdeme na hladině Lipna nebo třeba na Kleti až do konce září.

Ojedinělá výstava se koná už pojedenácté. „Pořád ji chci nějakým způsobem vylepšovat a někam posouvat, tak letos je jednou tak velká a už to není jenom umění ve městě, ale i v krajině,“ říká kurátor Michal Trpák.

Vystavuje opět i vlastní díla. Na Králičí ostrov na Lipně umístil Velký dialog, na pláži jsou pak obří figurky Člověče, nezlob se!, které loni zdobily českobudějovické náměstí.

Dalšího díla si všimnou ti, kdo na cyklostezce u Hluboké nad Vltavou zvednou hlavu. „Jsou tam dvě postavy, které jakoby letí tím prostorem. Jmenuje se to Pocit svobody,“ popisuje Michal Trpák.

Autor obří mouchy a Humanoidů: Věřím, že sochy patří do ulic více než do galerie

Sochař Michal Trpák

Již devátým rokem se v létě na různých místech Českých Budějovic objevují velké sochy. Výstavu Umění ve městě, která se v posledních letech rozšířila i do Hluboké nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí, organizuje místní sochař Michal Trpák. Do jižních Čech přiváží díla výtvarníků napříč generacemi.

Na letošním ročníku Umění ve městě mělo zájem představit svá díla více než šedesát autorů. Organizátoři nakonec vybrali 34 z nich.

Stálým účastníkem je Jakub Flejšar. Letos se o strom u řeky ve Veselí nad Lužnicí opírá jeho Znavená figura, na mostě v Týně nad Vltavou se skrývá Sedící figura. „Pak mám takovou jednoduchou figuru v Českých Budějovicích před radnicí a na Lipně velkou figuru, která byla původně dělaná pro Jizerskou padesátku. Je to takový padlý běžkař, ale říkal jsem si, že se hodí i pro Lipno jako žíznivec, který se snaží dopachtit k vodě,“ doplňuje.

Díla Jakuba Flejšara mají typický rukopis. „Je to čitelné, někdy vlastně už mě to samotného přestává bavit, ale je to takový umělecký vývoj, kdy se od konkrétních věcí dostávám do nějakého abstraktna. Moje nejnovější věci už nejsou tak jasně čitelné, ale pořád se drží té figury,“ komentuje autor.

Znavená figura Jakuba Flejšara u řeky ve Veselí nad Lužnicí

Opakovaně se na Umění ve městě vrací také Lukáš Rais. Letos přivezl Prstýnek a Rozetu. „Obě jsou ze série, na které už nějakou dobu pracuji. Jedna socha je u Temelína na takovém krásném travnatém místě, druhá v technologickém parku v Českých Budějovicích. Vzhledem k tomu, že používám hodně industriální prvky, myslím, že se na ta místa báječně hodí,“ dodává.

Jaroslav Róna do Českých Budějovic přivezl své první zásadní sochařské dílo, které nastartovalo jeho kariéru. Jmenuje se Podobenství s lebkou a je k vidění na Piaristickém náměstí. „To místo je úplně magické. Vždycky když jedeme do Budějovic, tam vysedáváme. Jsem doslova nadšen, protože si myslím, že to místo je zatížené historií a všemi věcmi, co se tam udály, je z toho cítit magie i tragika. Místo vybrali organizátoři, ale sám bych dal sochu také přesně tam,“ říká.

Podobenství s lebkou. Socha Jaroslava Róny se objevila na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích

Místa, kde můžete díla vidět:
Černá v Pošumaví, Lipno nad Vltavou, Kleť, České Budějovice (kromě veřejných prostranství také Galerie Mariánská a Alšova jihočeská galerie), Hluboká nad Vltavou, Lovecký zámek Ohrada, Týn nad Vltavou, zámek Mitrowicz, Veselí nad Lužnicí

Festivalu Umění ve městě se věnuje kulturní magazín Kavárna. Dále představuje román jihočeského autora Jiřího Březiny Promlčení v audiopodobě a nabízí recenzi na knižní thriller Koruna démonů.

autoři: Andrea Poláková , pku
Spustit audio

Související