Tropický prales z plastu nabízí dětem i dospělým ve svém prázdninovém programu klášter v Broumově

22. červenec 2021 09:00

Přemýšlíte, kam se vydat s dětmi o prázdninách? Neobvyklou zábavu pro ně připravila například správa broumovského kláštera na Náchodsku. Malá návštěvníci mají možnost si mezi historickými zdmi nejen pohrát, ale taky se vzdělávat. Dozví se třeba zajímavosti z historie, přírody, ale dotknou se i témat, která trápí současnou společnost. 

„Můžeš to zkusit, jestli se nebojíš. Visí tady kokosy," Pavla Semeráková z Kulturního a vzdělávacího centra Klášter Broumov právě v Dětském lapidáriu ukazuje Amálce, co všechno je tady k vidění.

„Líbí se mi tady ti motýli a jak je to všechno krásně barevné," usmívá se Amálka.
„Moc se mi taky líbí, že to vydává spoustu zajímavých zvuků a že si tady můžeme hezky pohrát."

Stojíme v tropickém lese z PET lahví

„Je pravda, že v této výstavě, která se jmenuje Letem světem nejen s PETem, využíváme materiál, který používá výtvarnice, malířka a sochařka Veronika Richterová. A mluvíme i o recyklaci, protože celá výstava je vytvořena z již použitého materiálu, není tady nic nového, kromě nějakých sponek na těch palmách."

Čtěte také

„Veronika Richterová je vlastně zakladatelkou PET artu, což je specifický umělecký směr. A tuhle výstavu vytvořila speciálně pro nás a pro děti, které k nám o prázdninách zavítají. Stejně jako Amálka s rodiči," říká Pavla Semeráková.

Je to program určený především pro děti, ale užívají si ho i dospělí.
„Je to tu moc hezké, něco z toho bych si i postavil doma u baráku na zahradu," říká Karel Blecha, který do Broumova přijel od Mladé Boleslavi spolu s manželkou.

V broumovském klášteře mají přes léto program i vzdělávací programy pro rodiny s dětmi

„Kdyby nám tohle stálo u domu, tak by to bylo zajímavé. Asi bychom byli nepřehlédnutelní. Je to opravdu nádherné," doplňuje paní Blechová.

Čtěte také

Tato výstava ovšem není jediný počin, který broumovský klášter pro děti o prázdninách nabízí.

„V broumovském klášteře děláme přes léto i vzdělávací programy pro rodiny s dětmi. Jde o hravé programy zaměřené na problematiku ochrany životního prostředí a poznávání Broumovska. Děti si tam mohou různé činnosti, jako míchání přírodních barev, vyrobí si vlastní papír nebo si svážou svoji knihu," vysvětluje Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Prázdninové programy pro děti nabízí benediktinský klášter v Broumově na téměř každý den.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související