Tomáš Zima: Zdravotním sestrám 5 let studia místo 7 stačí. Problém to ale neřeší

1. listopad 2016

Od příštího září by se zdravotní sestry mohly vzdělávat rychleji. Místo dosavadních 7 let studia by jim mělo stačit 5. Vyřeší to nedostatek sester a neutrpí tím kvalita?

„Současný program jsem neviděl. Ale když se ta výuka zintenzivní a dobře se ořízne balast, který je v každé výuce, tak to může dobře fungovat i s kratší dobou vzdělání. Nemyslím si ale, že to problém sester vyřeší,“ říká lékař a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Sestra pečuje víc než lékař

„Řešením by byly především dobré pracovní podmínky a zlepšení ohodnocení zdravotnických pracovníků. Zkrácení vzdělávání může zlepšit početní stav, ale ne nijak dramaticky. Kdo chce tuto profesi nebo poslání vykonávat, tomu je jedno, kolik let studuje,“ myslí si Zima.

„Práce sestry je vysoce kvalifikovaná v péči o člověka, v podávání léků. Sestra je s pacientem mnohem víc v kontaktu než lékař. Ona i rozhoduje, kdy lékaře zavolat. Taky ale dělá nižší ošetřovatelskou péči. A tady se nenašlo dobré rozdělení kompetencí.“

Vošky kontra vejšky

Zima připomíná historický stav. Nejdříve nám stačily sestry se střední zdravotnickou školou s maturitou. Pak se začalo obecně prosazovat vyšší vzdělání a sestry musely mít bakalářské vzdělání (tj. +3 roky studia navíc). S tím ale získaly i větší kompetence.

„Teď tady ale střední školy, vyšší odborné a vysoké školy mezi sebou trošku soupeří, kdo je lepší a kde jsou ty kompetence,“ prozrazuje lékař. „„Žádný spor by tady nebyl, pokud by do toho někdo už před pár lety říznul.“

autoři: zis , Tomáš Zima , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.