Tomáš Kraus: Koaliční slepenec je největší problém Angely Merkelové

30. říjen 2018

Angela Merkelová oznámila, že už nebude kandidovat na předsednický post CDU. Kancléřkou chce ale zůstat až do konce volebního období, tedy do roku 2021. Jaká byla její éra a co čeká Německo, až skončí?

„Největší problém je pravděpodobně slepenec takzvané GroKo – Grosse Koalition, tedy Velké koalice. Sociální demokracie si vstupem do této koalice velmi uškodila,“ myslí si Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. Jestli se Angele Merkelové podaří udržet projekt Velké koalice, se ukáže nejspíš až po jarním sjezdu sociální demokracie. Ten ukáže, jestli v ní bude tato strana ochotná setrvat, nebo ne.

„Vím, že popularita kancléřky v poslední době velmi klesla. Řada lidí jí vyčítá naivní přístup v migračních otázkách, ale zásadní problém je především zmiňovaná koalice,“ dodává Tomáš Kraus.

Kdo povede německou CDU?

Z úřadu má kancléřka krásný výhled na Bundestag

Pondělní prohlášení Angely Merkelové také klade do středu mezinárodního zájmu otázku, kdo by ji mohl v křesle předsedkyně nejsilnější vládní strany vystřídat. V této souvislosti se hovoří hned o několika jménech, ovšem podle Tomáše Krause teprve nadcházejících několik měsíců rozhodne, kdo ze sociální demokracie vykrystalizuje jako nová vůdčí osobnost.

„Měl by to být někdo, kdo podobně jako Angela Merkelová bude schopen udělat určité kompromisy,“ domnívá se Tomáš Kraus a dodává, že právě v hledání kompromisů bychom se od německé demokracie, jakkoli umí být mnohdy ostrá, mohli v lecčem učit.

Na druhou stranu odchod Angely Merkelové vezme vítr z plachet stranám, které svůj program v posledních letech postavily na požadavku odchodu Angely Merkelové.

Další témata rozhovoru: Blíží se 80. výročí od tzv. křišťálové noci. Co pro tehdejší židovskou obec znamenala a jak si výročí připomíná dnes? Jak důležité jsou neverbální projevy politiků? Smí se už v Izraeli hrát hudba Richarda Wagnera? V čem spočívá fenomén mayovek?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.