Tomáš Havlen: Moje hudební vzory pracují se starými nahrávkami, inspiroval jsem se u nich

23. červen 2023

Stopy jsou projekt Radia Wave, ve kterém nejzajímavější čeští producenti a producentky samplují archiv Českého rozhlasu. Poslední track z této série ke stému výročí instituce složil Tomáš Havlen, šedá eminence české alternativní scény, producent, mixing engineer a taky polovina elektronického dua post-hudba. Pojmenoval ho Sivá.

Track v sobě spojuje jeho aktuální hudební lásky, kterými jsou latinské rytmy i devadesátkové taneční žánry jako UK garage. Hudebník ve skladbě sampluje rytmiku z první rozhlasové nahrávky Karla Gotta, kterou v šedesátých letech jako vycházející hvězda nahrál s Tanečním orchestrem Českého rozhlasu. Objeví se tu i buben Dana Bárty, pak nečekaná superstar celé série Stopy, cimbálovka Technik Ostrava, nebo protestní píseň proti nacistické okupaci Neustupujte!.

„Hodně mých hudebních vzorů pracuje se starým materiálem, třeba producent J Dilla a scéna kolem něj. Sám jsem se tady chtěl nechat těmi archivními nahrávkami vést co nejdál a přidávat co nejmíň zvuku navíc. Takže rytmika je postavená na nahrávce Karla Gotta, všechny melodie zase vychází z písně Sivá hus, sivá,“ popisuje svůj tvůrčí proces Tomáš.

Jak skladba vznikala? Podívejte se na video:

Použité archivní materiály:

Použité archivní materiály:

Karel Gott a Taneční orchestr Československého rozhlasu – Sama řekla, že ho nemá ráda
Josef Laža a Cimbálová muzika Technik Ostrava – Sivá hus, sivá
Dan Bárta a Rozhlasový Big-Band Gustava Broma – Big Band Twist
Otakar Picka, Otakar Kučera, Alfons Šoun, SOČR a PSČR – Neustupujte!

Stopy jsou hudební projekt Radia Wave, který spojuje nerdskou fascinaci rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě. Oslovili jsme nejinspirativnější jména domácí producentské scény, aby za pomoci metody samplingu využili archivní rozhlasové nahrávky a použili je v autorských skladbách. Oslovení umělci měli k dispozici kurátorovaný výběr toho nejzajímavějšího, co hudební a slovesný archiv za sto let existence nashromáždil. Za projektem stojí autorský tým Anety Martínkové, Jana Jaksmanického a Terezy Kunderové.

Sampling je metoda práce se zvukovým materiálem v současnosti oblíbená v rapu nebo popu. Už existující nahrávky nebo jejich části se znovu využívají při tvorbě nových skladeb. Kořeny má mimo jiné i ve francouzském veřejnoprávním rozhlase. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.