Tipy od fit kuchařky: Jak zbavit jáhly trpkosti? A jak bleskurychle upéct dezert na neděli?

10. květen 2024

Kruh zdraví je alternativní jídelna a zároveň sociální firma v centru Chrudimi. Vaří a pečou tam zdravá jídla a dávají velký důraz na výběr regionálních potravin. Díky tomu si vysloužily už tři jejich výrobky ocenění Certifikovaný výrobce Železných hor.

„Naším prvním certifikovaným výrobkem je celožitný kváskový chléb, který už je léty prověřený a lidé si k nám pro něj rádi chodí. Pak je to sladký závin z celozrnné mouky a staročeská sakrajda, což je cukroví s povidly,“ vyjmenovává Dana Šťastná, která Kruh zdraví vede. Sama se řídí zásadami, které v Kruhu zdraví propaguje. Tvrdí, že bez ovesných vloček a jáhel by se ve svém jídelníčku neobešla.

Andělský jáhlový nákyp

V Radioporadně se Dana Šťastná podělila o oblíbený recept na Andělský jáhlový nákyp s meruňkami. Zdůraznila, jak důležité je jáhly před vařením proprat a několikrát prolít horkou vodou. Jen tak je zbavíme trpkosti. Následující recept je na dvě porce.

Ingredience
  • 2 hrnky kompotovaných meruněk
  • 2,5 hrnku vody nebo mléka
  • 1 hrnek jáhel
  • 0,5 hrnku cukru
  • dvě vejce

Jáhly řádně propláchneme a třikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili trpkosti. Uvaříme je v lehce osolené vodě nebo v mléku v poměru jeden hrnek jáhel a dva a půl hrnku vody nebo mléka. Vaříme zhruba dvacet minut. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší, pečicím papírem vyložené zapékací nádobě. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny.

Kuchařka Dana Šťastná

Mák a jablka na jednom plechu

Pokud potřebujete rychle něco dobrého pro návštěvu, vyzkoušejte makovo-jablečný dezert.

Podle Dany Šťastné budete mít tento dezert hotový cobydup a navíc nemusíte mít špatné svědomí z toho, že jíte nezdravě. Mouky je v receptu minimum, zato mákem a jablky se nešetří.

Ingredience
  • 4 vejce
  • 120 gramů třtinového cukru nebo medu
  • 200 gramů másla
  • 250 gramů mletého máku
  • 750 gramů nastrouhaných jablek
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce krupičky
  • jeden prášek do pečiva
  • špetka soli.

Cukr utřeme s máslem. Z bílků vyšleháme sníh. Poté smícháme všechny výše uvedené suroviny. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních Celsia asi třicet minut. Upečené můžeme potřít umíchaným sladkým tvarohem nebo potáhnout čokoládou či potřít marmeládou.

Díky elánu a dobré náladě, které kolem sebe Dana Šťastná šíří, se daří i lidem s handicapem v Kruhu zdraví smysluplně pracovat. Jak se můžete do tohoto sociálního podniku přihlásit? Poslechněte si v závěru pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.