Tikem se dítě zbavuje nervozity. Nepeskujte ho, naopak projevte mu lásku nebo si toho nevšímejte

8. březen 2024

Tiky nebo záškuby se často objevují u dětí, s věkem většinou vymizí. Jednoduché tiky se můžou objevit náhle a zhoršují se ve stresu. Kolik máme druhů tiků a jak dlouho můžou trvat?

Tiky jsou rychlé, nepravidelně se opakující stereotypní pohyby nebo zvuky provázené uvolněním vnitřní tenze. Jsou nutkavé a vůlí jen částečně ovlivnitelné. Zmírňují se při soustředění na nějakou činnost a výrazně se zhoršují při stresu a vzrušení,“ definuje Kateřina Cajthamlová.

Tiky a záškuby často postihují oblast obličeje. „Tikem rozumíme zachytávání pomrkávání, pofrkávání, jakýkoliv zvuk, který uděláte nosem či ústy. Můžou to být i slova. U těžších poruch, jako je Tourettův syndrom, to jsou i vulgarismy,“ doplňuje neuroložka Pavlína Danhofer.

Dělení tiků

Druhů tiků je velké množství, obecně se dají rozdělit do dvou velkých skupin. Motorické se projevují pohybem, tiky vokální se projevují zvukem. Další dělení je na prosté a složité:

  • Prosté pohybové tiky – krčení kořene nosu, různé otevírání nebo kroucení úst
  • Složité tiky – odhazování pramene vlasů z očí, nahazování patky
  • Prostý zvukový tik – odkašlání
  • Složitý vokální tik – zadrhávání v řeči
Vlasy

Příčiny tiků a záškubů

Na vině často bývá stres a vyčerpání. „Tiky mají svoje kořeny v porušení bazálních ganglií, tedy v mozku, kdežto záškuby souvisí s lokální poruchou nervové činnosti, která může být způsobena jen nedostatkem nějakých minerálů. Tohle se dá spolehlivě rozlišit pomocí elektromyografie (EMG),“ říká Kateřina Cajthamlová.

„Pacienti, kteří trpí ADHD nebo obsedantně kompulzivní poruchou, mohou mít tiky. Kdežto záškuby, například cukáním očního víčka, mohou lidé přechodně trpět kdykoli během života.“

Tiky u dětí

Různé tiky najdeme u dětí. „Je to onemocnění, které má vývojovou složku. Má je až třetina dětí a většinou se jedná jen o přechodnou poruchou, která se omezuje na 12 měsíců. Když je delší nebo se potom dále opakuje, tak už to může být chronická tiková porucha. Ale většina pacientů se s věkem uzdraví,“ uklidňuje neuroložka.

Intenzita tiků stoupá kolem 4. až 5. věku života. „Děti se tak zbavují frustrace nebo nervozity. Rodiče by je neměli okřikovat, spíš poskytnout pocit bezpečí. Pokud bude okolí dítě peskovat, tiky mají tendenci se zvýrazňovat. Je lépe si toho nevšímat a naopak projevovat lásku a podporu,“ doporučuje doktorka Cajthamlová.

Pokud tik nemizí, příčinu zjišťují na neurologii. Tiky, které souvisí s mozkovou činností, se ve stáří, kdy mozek ochabuje, mohou vracet.

„V poslední době řešíme docela dost pacientů, kteří se pohybují na sociálních sítích. Nejsou to v pravém slova smyslu tiky, ale jedná se o funkční tiky, které mají trošku jinou příčinu než běžná tiková porucha, ale jsou spojeny právě s velkým trávením času našich adolescentů na sociálních sítích, a to je docela velký problém,“ myslí si neuroložka.

Mladá generace a sociální sítě (ilustrační snímek)

Rady na závěr

  • Neupozorňovat na tiky, mívá to opačný efekt
  • Zajít na neurologii a vyloučit vážnější diagnózu
  • Zkusit psychoterapii
  • Převést tik na něco, co děláme preventivně (jóga, zpívání)
  • Všimnout si, kdy tiky chodí častěji, zda ráno, nebo večer, zda nalačno, nebo po jídle atp.

Může prospět užívání hořčíku? Mohou se extra záškuby projevit navíc i u Parkinsonovy choroby? Poslechněte si Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio