„Tendence k ležérnosti je zničující. Pánové, nebuďte líní!“ vyzývá Ladislav Špaček

30. leden 2020

Podle Ladislava Špačka se povědomí o etiketě zlepšuje, ale styl oblékání u mužů je u nás stále na velmi špatné úrovni. Proč?

„Je tady tendence ke stále větší ležérnosti. Spousta mužů se domnívá, že hlavním kritériem pro výběr oblečení je pohodlí. Jako by to bylo to nejdůležitější. Ne! Nejdůležitější je respektovat žánr situace, do které jdu,“ upozornil odborník na etiketu a pedagog.

Dědové se převlékali několikrát denně

Ladislav Špaček

Naši dědečkové se podle Ladislava Špačka převlékali i několikrát denně. „Dnes si muž vezme mikinu, džíny, v létě v horším případě šortky, ze kterých koukají odpudivě chlupaté nohy, a v tom jde do práce, na rande, do restaurace. A jsou tací, kteří v nich jdou i do divadla.“

„Tahle tendence k ležérnosti je zničující. Není to nic jiného, než lenost!“ Špaček proto v Blízkých setkáních apeloval na ženy: „Děvčata, hlídejte svoje protějšky, aby se oblékali s ohledem na situaci, kam se chystají!“

Galantnost je alfou a omegou etikety. Je to také odpovědnost? Proč se vytratily klobouky? Co je smyslem etikety? Kde končí a začíná přirozenost? Kde začíná nekultivovanost?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související