Temný rok nejen pro Ukrajinu. Vltavské vysílání připomíná smutné výročí

Únor 2022. Všechno se na chvíli zastavilo a v úžasu umlklo nad mimořádným zpravodajstvím. Vladimir Putin tu mluvil o speciální vojenské operaci a na ukrajinská města se snesly střely ruské armády. Že svět už nikdy nebude stejný, bylo jasné všem. Je to právě rok a válečné hrůzy neustaly. V úctě ke všem statečným nyní Vltava přináší speciální pořady.

Hostem ranní Mozaiky 20. února bude fotograf Jan Pohribný, který organizuje výstavu svých ukrajinských kolegů. Odpoledne pak nabídneme reportáž z jazykové školy META, v níž se učí uprchlíci z válečných zón, nebo rozhovor s Eduardem Kudláčem o chystané premiéře hry Sofije Andruchovyč v brněnském Hadivadle.

Pražský filharmonický sbor

V divadle X10 uvedli inscenaci Moskoviády Jurije Andruchovyče. Její překladatel Miroslav Tomek promluví v odpolední Mozaice o den později. Večer pak bude patřit přímému přenosu Válečného requiem Benjamina Brittena. Koncert za konec války pořádá ve Dvořákově síni Rudolfina Pražský filharmonický sbor. Diriguje hlavní sbormistr Lukáš Vasilek.

Ve středu ráno přijde do vysílání ředitel Národního divadla Jan Burian, aby přiblížil, jak probíhá pomoc Ukrajině za Asociaci profesionálních divadel. A v divadle zůstaneme i odpoledne, kdy pozveme na premiéru Crime ruské autorky Asji Vološiny, která po začátku konfliktu z Ruska odešla. Akcent se pak zaměří na ruské rabování a vývoz ukrajinských památek.

Čtěte také

Přesně v den smutného výročí přivítá Mozaika dlouhou řadu hostů spjatých s tématem a navazující Vizitka bude patřit básnířce Marii Iljašenko. Odpolední Artcafé se pak zeptá, jak nás mohou obohatit tradice, schopnosti a dovednosti Ukrajinců a jak se příchozí zapojují do veřejného a kulturního života? Večer se v Sedmém nebi Petr Dorůžka zaměří na ukrajinskou hudbu před rokem a dnes.

Týden s Ukrajinou pak ve Víkendové příloze zakončí rozhovor s Tetianou Okopnou, která do konce loňského roku působila jako kulturní atašé na ukrajinském velvyslanectví v Praze, premiérový Esej J. A. Pomeranceva Humanitární koridor nebo nedělní Vizitka s ukrajinistkou Lenkou Víchovou.

Spolu s Vltavou tedy zvolejme: Sláva Ukrajině!

PROGRAM

pondělí 20. 2.

  • Ranní Mozaika
    Fotograf Jan Pohribný o výstavě ukrajinských fotografů
    Eduard Kudláč: Požár v šťastném Rakousku, premiéra hry ukrajinské autorky Sofije Andruchovyč v brněnském Hadivadle

úterý 21. 2.

  • Koncert klasika
    Válečné requiem Benjamina Brittena
    Přímý přenos z pražského Rudolfina

středa 22. 2.

  • Ranní Mozaika
    Ředitel Národního divadla Jan Burian o zahraniční pomoci Ukrajině za Asociaci profesionálních divadel

čtvrtek 23. 2.

  • Ranní Mozaika
    O divadelní premiéře Crime ruské autorky Asji Vološiny
  • Akcent
    Ruské rabování a vývoz ukrajinských památek

pátek 24. 2.

  • Vizitka
    Básnířka a literární redaktorka Marie Iljašenko
  • Artcafé
    Jak nás mohou obohatit tradice, schopnosti a dovednosti Ukrajinců? Jak se příchozí zapojují do veřejného a kulturního života?

sobota 25. 2. 

  • Esej
    Igor Pomerancev: Humanitární koridor
    Zápisky ukrajinsko-ruského exilového básníka
  • Víkendová příloha
    Radost kulturní diplomacie je společné dílo zajímavé pro obě země
    Rozhovor Dalibora Dobiáše s Tetianou Okopnou

neděle 26. 2. 

  • Vizitka
    Ukrajinistka Lenka Víchová

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky