Technická univerzita 70letá: Zájem o učitelství, zdravotnictví a ekonomii roste, technické obory netáhnou

20. září 2023 07:54

Technická univerzita v Liberci slaví v roce 2023 70 let od svého vzniku. Nový akademický rok začíná s prakticky srovnatelným počtem studentů jako v předchozím roce.

Čtěte také

Angličtina, speciální pedagogika, ekonomika nebo zdravotnická studia. To jsou obory, o které je na Technické univerzitě v Liberci mezi uchazeči o studium největší zájem.

Do prvních ročníků akademického roku 2023/24 nastoupilo celkem 2 604 studentů a studentek, jak na bakalářské, magisterské, tak doktorandské studium. Dohromady univerzita vykazuje přes 6800 studujících, z toho 780 jich je z ciziny. Studentů z Ukrajiny, kteří mají status ochrany, je na univerzitě 80.

Největší nárůst zájmu o studium zaznamenala fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická. Mladí lidé mají největší zájem o studium angličtiny ve spojení s dalším předmětem, a také o dějepis, zeměpis nebo společenské vědy. Roste i zájem o speciální pedagogiku.

Víc studentů přijaly i fakulta zdravotnických studií a fakulta ekonomie, naopak technické obory, jako je strojařina, mechatronika, textilnictví a podobně, se už několik let potýkají s propadem počtu studentů. 

V novém akademickém roce univerzita otevírá několik nových studijních programů, například doktorský program Nano a mikrotechnologie. Nanomateriálů se týká i nové oddělení vědy a výzkumu v oblasti biomedicínských aplikací. Bude zkoumat, jak buňky v lidském těle reagují na různé druhy nanomateriálů, které se využívají ve zdravotnictví.

Univerzita plánuje také přesun ekonomické fakulty z Voroněžské ulice, kde dosud sídlí v někdejší budově podniku Stavoprojekt z roku 1977. Má se přemístit do areálu kampusu v Husově ulici. Vznikne tam pro ni nový pavilon.

Tam zamýšlená výstavba parkovacího domu se odsouvá, protože v Liberci začal platit nový územní plán, který s parkovacím domem ve svahu pod univerzitou nepočítá. Škola bude s městem jednat o výjimce, protože problémy s parkováním kolem Technické univerzity neustále narůstají.

Spustit audio

Související