Tanky, obrněné vozy, děla, desítky tisíc nábojů a stíhačky připomněly v Liberci výročí ukončení války v Perském zálivu

28. srpen 2016

Do Liberce dorazila v sobotu těžká bojová technika. V areálu ve Vesci se vzpomínalo na 25. výročí ukončení války v Perském zálivu.

Rekonstrukci slavné operace Pouštní bouře si nenechaly ujít stovky lidí. Kromě armádní výzbroje a bojového vozového parku si mohli všichni návštěvníci prohlédnout také techniku všech složek integrovaného záchranného systému.

Čtyři tanky, dvě stíhačky Gripen, 150 vojáků v plné výzbroji a výstroji a nepočítaně výstřelů. Na rekonstrukci operace pouštní bouře připravili organizátoři 20 tisíc nábojů.

Zatímco na louce se válčí, střílí a všude je hluk a kouř, opodál to sleduje pamětník, veterán z Perského zálivu, plukovník Vladimír Braun: „Vzpomínka je hluboká,“ popisuje své pocity, „Bylo to pro nás něco nepředstavitelného, protože po Druhé světové válce naši vojáci poprvé vyjeli za hranice bojovat ve společné koalici.“

Že se pořádají takové vzpomínkové akce, je plukovník Braun rád: „Vždycky rád uvidím kamarády. Jsou to lidé, na které se můžu spolehnout,“ říká.

K výročí ukončení války v zálivu nepřipravili ale organizátoři jen rekonstrukci bitvy, po celý den mohli návštěvníci sledovat a také si vyzkoušet práci integrovaných záchranných složek.

„Uvnitř máme nádrž s vodou, a abychom mohli hasit, musíme připojit hadice přes čerpadlo,“ poslouchají fascinovaně malí návštěvníci hasiče Tomáše Dyka. Někdo z nich možná po prohlídce velkého červeného auta bude v budoucnu také chtít dělat to, čím se živí hasič Tomáš.

autor: sas
Spustit audio