Syndrom karpálního tunelu velmi efektivně odstraní včasný operativní zákrok. Svěřte se ale do rukou odborníkům

4. září 2019

Asi každý občas z práce na počítači pociťuje bolest v zápěstí. Pokud se vrátíme z dovolené, po přestávce může být pracovní náraz a s tím související bolesti o to citelnější. Nejčastějším problémem bolestí ruky jako takové, je tzv. úžinový syndrom neboli syndrom karpálního tunelu. Radí MUDr. Petr Grenar.

Vzniká pracovním zatížením a jeho častý výskyt lékařům potvrzuje také stále se zlepšující diagnostika. Včasnost zahájení léčby je pro úspěch zvládnutí těchto problémů rozhodující. Velkou pomoc v léčbě představuje operativní zákrok. Pokud se pro něj rozhodnete, svěřte se ale do rukou skutečným a zkušeným odborníkům.

Syndrom karpálního tunelu vzniká především z přetížení. Projevuje se bolestmi, které se týkají nejen zápěstí, ale ve své podstatě celé ruky. Zasažena je dlaň a prsty – především palec, ukazováček a prostředníček. Postižení pociťují nejen bolest, ale také brnění. Tyto nepříjemné pocity jsou často pouze dočasné a zmizí, když ukončíme pracovní nasazení. S postupujícím věkem se ale bolesti vrací a jsou intenzivnější.

Efektivní řešení problému je o včasnosti

Pokud uleháte, bolí vás ruka, a bolí, i když se probudíte, je nejvyšší čas jít k lékaři. Nikdy si nedělejte diagnózu sami. Problém bolestí může být banální, třeba z namožení, ale může za ním být ukrytá právě i diagnóza syndromu karpálního tunelu, které může vést až k invaliditě. S přetrvávajícími bolestmi je nutné co nejdříve navštívit praktického lékaře, který pacienta odešle k neurologickému vyšetření. Testy onemocnění potvrdí nebo vyvrátí. Pokud ano, do určitého stupně je možná léčba rehabilitací a medikamenty, což je cesta v raném stadiu onemocnění. Výsledky této včasné léčby mají velmi dobrý efekt. Jestliže se ale při specializovaném neurologickém vyšetření již dostaneme přes procentuální hranici zasažení a vyšetření prokáže pokročilé změny periferního nervu, není na co čekat a je nutné co nejdříve provést operativní zákrok.

Operativní zákrok svěřte pouze odborníkovi s dlouhou praxí

Operativní zákrok je sice rychlý, ale není jednoduchý. Musí to dělat odborník, který má propracovaný odborný postup a problematiku zná. Pokud operace proběhne včas a dobře, nevede ke dlouhodobé pracovní neschopnosti a vracíme se záhy do běžného pracovního procesu. Operativní zákrok se provádí většinou v lokální anestezii a ambulantně. Je to krátkodobý zákrok, který vede k výraznému zlepšení potíží. Vždy je ale potřeba zvážit pracoviště, kde se daný výkon bude dělat. Na operativním přístupu záleží, jaká bude rekonvalescence, prognóza i vyléčení.

Spustit audio