Svět poezie s Načevou a Justinem Lavashem

3. říjen 2017

Pořad pro Svět poezie, který v olomouckém studiu Českého rozhlasu natočil režisér Tomáš Soldán, nabídne naživo nahranou kompozici básní Sylvy Fischerové a původní hudby Moniky Načevy a Justina Lavashe.

Právě Načeva s kytaristou Lavashem v letošním roce vydali album Milostný slabiky, jehož texty z větší části pramení ze sbírky Mare. Ve stejnojmenném rozhlasovém pořadu zazní jak úryvky těchto skladeb, tak zcela nové, původní kompozice. Interpretace veršů se ujala herečka Olga Kaštická.

Sylva Fischerová svou poezií pevně dobývá prostor české literatury. Svědectví žulovosti ženského života klíčí zvolna od první sbírky a svůj plod vydalo také v letošním roce v podobě básnické knihy s latinským titulem Mare.

Tento název nese také ne zrovna snadně komponovaná skladba druhého oddílu knihy. Autorka v ní svým intelektem, přesnou volbou slov a pomalou stavbou obrazů shrabuje na hromádku doposud prožitý i přežívaný život, zkušenosti, povětšinou hořknoucí, když je nahlížíme s odstupem a střízlivýma očima.

Monika Načeva

Přesto je přesné pojmenovávání v básních Sylvy Fischerové především cestou ke smíření, cestou k ozdravení v „sanatoriu tohoto podzimu.“

Autorkou scénáře pořadu je Lenka Brodecká, hudebně na něm spolupracoval Richard Mlynář, technickou spolupráci zajistil Zdeněk Slavotínek.

Pořad vysílá Vltava v sobotu 14. září od 22:45.

Spustit audio