Studna, meč i šperky. Muzeum jde ven s nejlepšími vykopávkami posledních let

7. květen 2024

Velmi rozsáhlé byly archeologické výzkumy na území kraje mezi roky 2017 a 2023. Zajímavé nálezy můžete pohromadě vidět na výstavě Exit 91. Východočeské muzeum v Pardubicích ji otevírá 8. května.

„Název označuje 91 kilometrů prokopaných silnic, dálnic a přivaděčů. Jde o enormní sondu do krajiny. Na celém projektu pracovaly i další firmy a instituce. Všechny výstavy děláme tak, aby slušely pardubickému zámku. Na tuhle spolupráci jsme pozvali pana architekta Poldaufa, se kterým jsme spolupracovali i při oceněné numismatické výstavě. On se snažil, aby se veškerá instalace propojila s Kaňkovým sálem,“ říká ředitel muzea Tomáš Libánek.

Jenom zlomek

„Za tu dobu jsme do muzea získali zhruba 200 000 artefaktů. Jde o stejné penzum nálezů jako za posledních 140 let jeho existence. A z toho jsme vybrali to nejlepší. Cílíme na nejzajímavější objevy. Nechybí artefakty spojené s každodenním životem, obchodem, sklizní obilí a podobně. V klidové zóně prezentujeme objevy na poli pohřebišť. Máme tam třeba krásné hroby z období stěhování národů s kompletní výbavou,“ popisuje archeolog Jan Musil.

Hrob ženy ze Slatiňan

Z výstavy se návštěvník dozví, co vůbec archeologie je, jakým způsobem se výzkumy provádějí a jaké další obory se na ní podílejí, aby veřejnost dostala potřebné informace a poznání. „Zároveň ukazujeme, že v našem případě stavařina a archeologie nejsou problém. Vycházíme si vstříc.“

Aby z toho něco šlo

Ještě před výstavou vydali muzejníci katalog. Zvolili tedy opačný postup, než bývá běžné. „Jednotlivé kousky krásně nafotil Tomáš Kubelka. Chtěli jsme, aby z předmětů sálalo určité mystérium, charisma. Vedle jsou i krásné perovky a krátký text, který jednoduchou formou popisuje, co daný předmět ve své době představoval a co se s ním dělalo.“

V expozici si budete moct doslova sáhnout na repliku nejstarší neolitické studny, uvidíte originál jezdeckého meče z 5. století, tedy zrezlý kus železa i replikovanou luxusní zbraň tak, jak vypadala v dobách své největší slávy. Své místo tam mají třeba taky šperky. Kromě obchvatu Slatiňan místa nalezených předmětů v zásadě kopírují trasu budované dálnice D35 na území Pardubického kraje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.