Stopy putování našich dávných předků na ostrově Sokotra

9. červenec 2013

Jak putovali naši dávní předkové z míst svého původu v Africe do jiných oblastí světa? Důležitá fakta o tom může odhalit výzkum ostrova Sokotra a jeho obyvatel, na kterém se podílejí i čeští antropologové.

Ostrov Sokotra je součástí stejnojmenného malého souostroví, které leží v severozápadní části Indického oceánu, v blízkosti Afrického rohu a asi 350 km jihovýchodně od Arabského poloostrova. Je známý řadou endemických druhů rostlin a živočichů, kteří se nevyskytují nikde jinde na světě.

Nachází se ale také nedaleko míst, kudy podle předpokladů vědců vedla hlavní jižní migrační trasa anatomicky moderních lidí, kteří se před asi 60 tisíci lety vydali z Afriky do jiných částí světa. Archeologové a antropologové proto předpokládají, že na Sokotře by se mohly najít stopy po tomto putování našich dávných předků.

O tom, kdy byla Sokotra poprvé osídlena a kým, není mnoho známo. Mezinárodní vědecký tým, jehož hlavní součástí byli čeští antropologové, hledal na tuto otázku odpověď. Badatelé odebírali na Sokotře vzorky a analyzovali jak mitochondriální DNA, která se předává pouze z matky na dcery, tak sledovali rozdíly na mužském chromozomu Y. Na podrobnosti výzkumu se Jana Olivová zeptala docenta Viktora Černého z Archeologického ústavu Akademie věd v Praze.

autor: Jana Olivová
Spustit audio