Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání všech obviněných v kauze Čapí hnízdo

13. září 2019 11:17

Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo po téměř čtyřech letech vyšetřování trestní stíhání všech aktérů kauzy Čapí hnízdo. V případu čelil obvinění z údajného dotačního podvodu kolem středočeské farmy premiér Andrej Babiš (ANO), jeho rodina i spolupracovníci. Vedoucí městský státní zástupce Martin Erazím to zdůvodnil tím, že farma Čapí hnízdo splnila podmínky malého a středního podniku, na podporu z unijních peněz tak měla nárok.

Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ píše městský státní zástupce Martin Erazím ve zprávě s tím, že byla farma správně posouzena jako nezávislý podnik.

Obvinění premiéra, jeho rodiny a spolupracovníků kvůli dotačnímu podvodu stálo na desetičlánkovém důkazním řetězci, jak už v minulosti popsal iROZHLAS.cz. Především vycházelo z interní zprávy banky a ekonomického posudku vypracovaného pro policii.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Andrej Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Podrobnosti na iRozhlas.cz

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související