Stát chystá speciální ubytování pro ukrajinské Romy, aby nekončili ve vyloučených lokalitách

25. duben 2022 08:48

Stát vytipoval několik nemovitostí napříč Českem, které by mohly sloužit pro ubytování ukrajinských Romů. Tito běženci se například v Ústeckém kraji dostali i do sociálně vyloučených lokalit v Janově na Mostecku nebo Varnsdorfu na Děčínsku. Možnosti ubytování má 25. dubna představit ministr vnitra zástupcům romské menšiny.

„Osm jich je tady, pak ti tři, takže dohromady jich je teď tady jedenáct nových,“ diskutuje recepční varnsdorfského hotelu Atrium Blanka s Janisem Vasilopulosem z organizace Varnsdorf pro Ukrajinu, který přinesl uprchlíkům tašku s nákupem.

Skupina uprchlíků z Ukrajiny se do Varnsdorfu dostala z pražského asistenčního centra.

„Majitel Atria dal někde volnou kapacitu, pak se zjistilo, že bez vědomí ústeckého KACPU nám je sem dali,“ vysvětluje místostarosta města Jiří Sucharda z ODS.

Podobná situace se opakovala během Velikonoc i v Litvínově na Mostecku, kam přišlo z Prahy téměř 100 ukrajinských Romů. Janov je největší sociálně vyloučenou lokalitou v Česku a příliv dalších lidí podle vedoucí litvínovského odboru školství a sociálních věcí Veroniky Knoblochové nezvládne.

„Sama má spoustu problémů v oblasti bytové, dluhové i v oblasti zaměstnanosti. Proto není schopna sanovat jakýkoliv další příliv obyvatel, kteří přicházejí se svými sociálními problémy a nevyřešenými věcmi,“ shrnuje Knoblochová.

Ústecký kraj věří, že romským uprchlíkům z Ukrajiny pomůže stát

Ústecký kraj teď podle vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petry Lafkové jedná se státem o jiném umístění uprchlíků z Janova.

„Uvidíme tedy, jestli se opravu vyčlení nějaké prostory ze strany státu, kam by se mohli přestěhovat a bylo tam s nimi, i prostřednictvím těch romských organizací pracováno,“ doplnila Lafková.

Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka není dobré, aby se dále zatěžovaly sociálně vyloučené lokality. Jak doplnil ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN, stát chystá pro tuto skupinu uprchlíků osm samostatných objektů napříč Českem. „Na schůzce je chci představit zástupcům romského neziskového sektoru, aby neměl nikdo pocit, že je to nějaké ubytování vytvářející ghetta,“ uzavřel Rakušan.

O ubytování ukrajinských Romů se má podle Rakušana jednat 25. dubna.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související