Společnost má pocit, že problém HIV je vyřešený. Statistiky ale ukazují opak

24. květen 2017

„V Česku pořád existuje řada mýtů o tom, jak se HIV přenáší,“ říkají autorky projektu Sexposed. Není tu dostatečná osvěta. Chceme docílit toho, aby nakažení lidé nežili v tak velkém sociálním vyloučení. Mají to těžké už v běžném životě. Obtížně hledají i zubaře,“ říká Barbora Johansson Pivoňková, která se věnuje projektu Sexposed společně s Evou Šmerdovou. Obě přijaly pozvání do pořadu Kvér.

Filmově-diskuzní večery a výstavy s názvem Sexposed se zaměřují na momenty rizikového sexuálního chování. Upozorňují na společensky upozaděné téma HIV, testování a prevenci. „Většina lidí v Česku nemá pocit, že by se jim něco takového mohlo stát. Často mají za to, že se to týká jen gay komunity. To ale zdaleka není pravda,“ vyvrací omyl autorky projektu.

„Masivní osvěta už tu kdysi byla a velká část společnosti má pocit, že už je to vyřešené. Že už to není potřeba řešit dál,“ dodávají. „Dneska se řeší jiná společenská témata, která jsou trendy.“

Jak na problematiku rizikového sexuálního chování lidé na filmově-diskuzních večerech reagují? „Co se týče třeba chemsexu, tak mám pocit, že většinová společnost neví, že tento fenomén vůbec existuje. Potom je tu celá řada mýtů a dogmat o tom, jak se HIV přenáší. Protože obavy, že se nakazím podáním ruky nebo tím, že se napiju ze stejné sklenice, jsou naprosto scestné,“ zdůrazňuje Pivoňková.

Dalším důležitým tématem je podle autorek sociální vyloučení. „Ti lidé prostě nejsou špinaví. Projekt děláme proto, aby to v životě neměli tak těžké. Často třeba mají problém najít si i zubaře. Na ulici nebo třeba v práci zdravého od nakaženého člověka nepoznáte. Oni se o tom také bojí mluvit. A to právě proto, že se obávají stigmatizace ze strany svého okolí, případně ze strany svého zaměstnavatele.“

Edukace a osvěta je podle autorek Sexposed jediným nástrojem, jak společenské odmítání nakažených lidí eliminovat. Chtějí v tom proto pokračovat. „V létě chceme projekt rozšířit i o divadelní linii, kde uvedeme představení Jakuba Čermáka Pašije. To je představení, ve kterém vystupují HIV pozitivní herci. Čermák jich oslovil sedm. Ve výsledku mu pro to představení zbyli dva, kteří byli ochotní vystoupit. A to ještě s tím, že jeden z nich do toho půjde pouze anonymně. Je to ukázka toho, jak velký problém je dnes u nás HIV status přiznat. Společnost se k nakaženým lidem staví opravdu negativně,“ uzavírají autorky.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Bára Šichanová , Filip Titlbach , Klára Chvojková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.