Spisovatel Aleš Palán strávil dva roky se samotáři na Šumavě

8. listopad 2018

Spisovatel Aleš Palán připomíná hrdiny svých knih. Dva a půl roku se toulal po Československu. Za průvodce brněnským Bronxem získal Magnezii Literu. Letos mu vyšla kniha Raději zešílet v divočině. Jak se mu podařilo vyzpovídat osm lidí, kteří žijí dobrovolně v samotě šumavských lesů?

Jeho doménou jsou rozhovory. Se samotáři na Šumavě strávil Aleš Palán dva roky. „Oni byli po třech hodinách rozhovoru čerství, někteří se mnou mluvili i sedm hodin denně. Pak jsem přijel třeba za čtrnáct dní, dali jsme si čas na přemýšlení. Ty příběhy neskončily vydáním knihy, s řadou z nich jsem zůstal v  kontaktu.“ Teď chystá další knihu, hledá poustevníky také v jiných horách.

Spisovatel Aleš Palán a moderátorka Martina Kociánová

Jak vlastně samotáři na Šumavě žijí? „Někteří v maringotce, jiní na chalupě. Jsou svobodní a šťastní. Jen Mirek Sedláček, který žije na samotě už 50 let, říká, že je to hrozné, ale spokojeně se u toho usmívá. Nerozumím všemu, co říkají.“ V knize jsou rozhovory se dvěma ženami a šesti muži. Je jiná samota mužů a žen? „Ano, muži jsou snílci, mystici, ženy jsou racionální a pracovité bytosti. Například Dáša je unavená úspěšná podnikatelka, která odešla do divočiny, ale vrací se. Martina je obklopena zvířaty. Muži tam jen tak jsou. Jeden z nich nemá identitu, pro úřady neexistuje.“

Jde samotáře potkat i ve městě?  Se kterými slavnými osobnostmi udělal rozhovor?  Jak se na rozhovor připravuje? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Martina Kociánová , zk
Spustit audio

Související